PDM op zoek naar vertrouwen

Manager Krikke van de PDM-wielerploeg stelt alles in het werk de vertrouwensband met de renners en begeleiders die na de aftocht uit de Tour de France is geknakt, te herstellen.

Eén relatie is stukgelopen. Arts Sanders heeft laten doorschemeren dat hij de samenwerking niet wil voortzetten. Omdat ook de beheerders van de ploeg meenden dat het wederzijdse vertrouwen is weggeëbd, gaan de partijen uitelkaar. Zo ernstig is de relatie tussen de leiding en Breukink niet geschaad dat de laatste zijn contract verbreekt. Maar het vertrouwen van de kopman was wel zodanig verstoord dat hij gesteund door zijn bezorgde vader duidelijkheid wenste in de zaak. Breukink weigert “leugens te vertellen” om de zaak te sussen, zoals hij nu heeft moeten doen. Twee jaar geleden sprak Breukink sr. zijn bezorgdheid jegens Panasonic-ploegleider Post uit over de afwezigheid van een arts tijdens de Tour de France, toen zijn zoon ziek was. Dit keer was wel een arts aanwezig, maar werd de hele ploeg geveld door een foutieve medicatie.

Breukink besprak gisteren zijn toekomstplannen met Krikke. Hij vroeg zekerheid. Er wordt een buitenlandse renner voor de bergetappes aangetrokken. En er zal op medisch gebeid met een compleet begeleidingsteam worden gewerkt. De positie van ploegleider Gisbers staat niet ter discussie. De recente ontwikkelingen versnelden wel het plan dat Gisbers zijn werkzaamheden meer deelt met assistent Van den Haute. Krikke zegt regelmatig met de ploegleider te praten om te “revitaliseren”. Gisbers is intussen 50 jaar en moet oppassen dat hij het contact met de renners niet verliest en “ten onder gaat aan zelfgenoegzaamheid”. Zelf heeft hij zich al eens laten ontvallen dat hij een functie als technisch directeur of manager ambieert. Met ploegleider Van den Haute is een exponent van de 'jonge generatie' in huis. Een man zoals De Rooy bij Panasonic die past bij de nieuwe lichting Bugno, Indurain en Breukink. Beter opgeleid ook, meent Krikke. Gisbers moet meer van Van den Hautes kennis gebruik maken.

Vorige week werd de renners door het management nadrukkelijk op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen. Sanders zei het al tijdens een van die tumultueuze avonden in de Tour: Renners zijn net kasplantjes. Infuus en injectienaald hebben het gebit vervangen. De titel van het draaiboek voor volgend jaar zou kunnen luiden: "Terug naar de natuur'. Dan zijn er minder leugentjes nodig om het gezicht te redden.