PAVLOV; Meegaande premier

De econoom Valentin Sergejevitsj Pavlov, sinds januari van dit jaar premier van de Sovjet-Unie, is altijd een meeloper geweest. Zo de politieke wind waaide, waaide Pavlovs jasje. Ditmaal kwam de wind uit een conservatieve richting.

Valentin Pavlov werd in hetzelfde jaar geboren als Gennadi Janajev en in dezelfde republiek: de Russische federatie. Pavlov volgde in de jaren vijftig een opleiding economie in Moskou, waar hij promoveerde en als goed partijlid verdween hij in het apparaat, waarin hij begon als economisch beleidsambtenaar op het ministerie van financiën. Pas na de komst van Michail Gorbatsjov, in 1985, kwam er vaart in de carrière van Pavlov.

In '86 werd hij voorzitter van het Prijzencomité van de Sovjet-Unie, het orgaan dat mede bepaalt hoeveel subsidie er op het brood en vlees wordt gegeven en daarmee de prijs van de consumptiegoederen bepaalt. Drie jaar later werd hij minister van financiën in de regering van Ryzjkov. Het financieringstekort verdubbelde in zijn ambstperiode tot 250 miljard roebel, maar Gorbatsjov zag in hem niettemin de aangewezen opvolger voor de scheidende premier Ryzjkov.

Bij zijn aanvaardingsrede in januari zei Pavlov dat hij de “overgang naar de markteconomie” wilde doorzetten en waarschuwde hij de bevolking rekening te houden met “onpopulaire maatregelen”.