Maassen wint ronde zonder problemen

GULPEN-ZÜRICH, 19 AUG. Het Limburgse land heeft geen geheimen voor Frans Maassen. De zuiderling houdt er in 1991 goede herinneringen aan over. Na zijn zege in de Amstel Gold Race stelde Maassen zaterdag ook de eindzege in de Profronde van Nederland in zijn eigen provincie veilig. De Duitser Olaf Ludwig sprokkelde in de laatste rit, door Eddy Schurer gewonnen, te weinig bonificatieseconden bijeen om de ploeg van Jan Raas van de tweede achtereenvolgende overwinning af te houden.

Maassen behoefde zaterdag in de slotrit door zijn eigen provincie niet echt diep te gaan om tot opvolger van ploeggenoot Jelle Nijdam te worden gehuldigd. Zijn voornaamste concurrenten lieten hem met rust. Nadat Maassen met behulp van Ludwig, Eddy Bouwmans en Schurer een einde hadden gemaakt aan een lange solo van Rob Harmeling, lieten de renners van Post het na de leider in het klassement onder vuur te nemen. “Ik had verwacht dat Ludwig en Bouwmans om beurten zouden aanvallen. Ze bleven echter zitten. Op die manier maakten ze het wel erg gemakkelijk voor me.”

Het viertal kreeg in de finale gezelschap van nog eens zes renners, onder wie Laurent Fignon. Ludwig en Bouwmans lieten Maassen ongemoeid, Schurer niet. De pupil van Cees Priem vormde echter geen serieuze bedreiging voor de positie van de leider. Schurer koos het juiste moment voor zijn aanval en herhaalde in Gulpen zijn ritzege van een jaar eerder. Hij bevestigde daarmee het vertrouwen dat bondscoach Knetemann hem gaf met zijn uitverkiezing voor de Oranje-ploeg in Stuttgart. De marge die Maassen met zijn indrukwekkende tijdrit in Raalte op zijn concurrenten had veroverd, was voldoende Ludwig in het eindklassement achter zich te houden. Al was het verschil miniem: zes seconden.

Na een teleurstellend verlopen Ronde van Frankrijk was Johan Museeuw gisteren de beste sprinter in het Kampioenschap van Zürich, de achtste klassieker tellend voor de wereldbeker. Maurizio Fondriest uit de ploeg van Post (vierde) blijft aan de leiding in het wereldbekerklassement maar zag de als tweede finishende Laurent Jalabert tot op negen punten naderen. Panasonic leidt in het ploegenklassement, voor Buckler dat dertien punten minder heeft.

Na een lange solo van de Spanjaard Echave, die een voorsprong van bijna een kwartier opleverde. Achter hem roerden zich Rooks en Theunisse diverse keren. Het tweetal was na 211 kilometer ook betrokken bij de tegenaanval van twaalf renners. In die groep zaten ook Alcala, Fondriest, Chiappucci, Delgado, Jalabert en Konisjev. Vier kilometer verder kwam er een einde aan de ontsnapping van Echave, die 149 kilometer haf geduurd. De groep vooraan breidde zich uit tot twintig renners door de aansluiting van ondermeer Bugno, Hampsten, Ballerini en De Wolf.

Nadat Fondriest, Bugno en Theunisse probeerden weg te komen, streek het peloton tien kilometer voor de finish op de eerste groep neer. Driehonderd meter voor de streep kroop Museeuw uit het wiel van Jalabert. Zijn sprint, die hem in de Ronde van Frankrijk in de steek liet, was dit keer wel voldoende voor de zege. Voor Jalabert restte de elfde tweede plaats in dit seizoen. In het wereldbekerklassement schoof hij wel naar de tweede plaats, op negen punten van Fondriest

Onder toeziend oog van bondscoach Gerrie Knetemann legden de Nederlandse kopmannen Rooks en Theunisse een positieve laatste test af. De ploegleider van de Oranje-formatie bij het WK keek voornamelijk naar de kandidaten voor de laatste vier beschikbare plaatsen. Beste Nederlander in Zürich werd verrassend Danny Nelissen uit de ploeg van Jan Gisbers. De Limburger werd elfde.

Van de buitenalnders maakten de Italianen een week voor de strijd om de wereldtitel een goede indruk. Bugno, Fondriest, Chiappucci en Argentin lieten zich geregeld voor in het peloton zien. Bij de Spanjaarden verliep de wedstrijd voor Miguel Indurain minder voorspoedig. De Tour-winnaar kwam zeven minuten na de winnaar over de streep. Hij was in gezelschap van Sean Kelly, die na droevige familie-omstandigheden gisteren in het peloton terugkeerde.