Koersen kelderen op nerveuze beurs na staatsgreep

ROTTERDAM, 19 AUG. De situatie in de Sovjet-Unie zorgde vanmorgen voor wilde koersfluctuaties op de Amsterdamse effectenbeurs. Handelaren typeerden de markt als “nerveus” al was van paniek volgens de meesten geen sprake.

AMSTERDAM De commissaris van de notering limiteerde vanmorgen de handel in de veertig meest actieve fondsen om al te grote koersfluctuaties te voorkomen. De aandelenkoersen op het Beursplein kelderden over een breed front. De CBS-stemmingsindex, die vrijdag op 92,6 punten sloot, noteerde om 13.00 uur 5,9 punten lager.

Op alle Europese beurzen kwam het bericht over de situatie in de Sovjet-Unie hard aan. In vergelijking met de beurzen van Frankfurt en Londen viel de daling op de beurs in Amsterdam nog mee. De Duitse beurs in Frankfurt maakte de meest spectaculaire val. Ruim een half uur na het begin van de handel stond de Dax index van de dertig meest actieve fondsen op een verlies van 150 punten ofwel 9,1 procent.

De handel in Amsterdam op de lokale markt en op de parallelmarkt nam pas om 12.00 uur een aanvang. Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs verwachtten vanmorgen dat het einde van de koersdaling nog niet in zicht was. “Het gaat nog veel lager”, riep een van hen vanmorgen uit. De handel op de beurs werd getypeerd als “nerveus en nogal wild”.

De commissaris van de notering besloot vanmorgen maatregelen te nemen om een ordelijke prijsvorming te handhaven bij sterke marktfluctuaties. Als de afwijking van een nieuw voorgestelde koers ten opzichte van de vorige koers groter is dan twee gulden, zullen gedurende minimaal 15 minuten geen koersen en dus geen transacties tot stand kunnen komen.

Op het koersenbord op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen alleen dalers waarneembaar. De flink hogere dollar (2,0530 gulden om 13.00 uur) kon de daling niet remmen. De aandelenkoersen gingen over de volle breedet met guldens tegelijk omlaag. Vooral de hoofdfondsen moesten flink inleveren. Fokker noteerde halverwege de dag de grootste koersval. De koers van Fokker (slot vrijdag: 33,50 gulden) daalde ruim tien procent tot 30 gulden. Ook Philips leverde flink in. Vrijdag sloot Philips op 35,80 gulden, vandaag noteerde de electronikafabrikant omstreeks het middaguur 3,10 lager. Koninklijke Olie moest 6,40 terug op 152 gulden. Unilever raakte 6,10 gulden kwijt op 151,70 gulden. KLM verloor 2,30 op 28,20 gulden. Akzo duikelde 5,90 gulden op 114,60 gulden. Branchegenoot DSM leverde vijf gulden in op 101,80 gulden.

Ook de obligatiemarkt vertoonde flinke koersdalingen. Op de Optiebeurs was sprake van zeer drukke handel. De EOE-aandelenindex daalde zestien punten tot 264,66 punten.

LONDEN In Londen openden de koersen vanmorgen flink lager. De berichten uit de Sovjet-Unie drukten de koersindex met liefst 100 punten. Televisiebeelden van tanks die Moskou binnenreden deden de angst alleen maar toenemen. Het FT-100-koersgemiddelde noteerde omstreeks het middaguur 114,8 punten lager.

FRANKFURT Ook in Duitsland openden de aandelenkoersen spectaculair lager. Het Dax-30-koersgemiddelde noteerde bij opening 112,09 punten, een daling van liefst 6,8 procent ten opzichte van het slot vorige week vrijdag. Duitse handelaren zagen halverwege de morgen de Dax-index onder de psychologische 1.500 puntengrens zakken. Omstreeks het middaguur noteerde het Dax-30-koersgemiddelde 165,85 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio kelderen vandaag bij forse omzetten nadat in de laatste uren van handel berichten doorsijpelden dat Gorbatsjov afgezet zou zijn als staatshoofd. Het Nikkei-225-koersgemiddelde maakte de op vijf na grootste duikeling in de geschiedenis en sloot op het laagste niveau sedert 1 oktober. De graadmeter sloot 1.357,61 ofwel zes procent lager op 21.456,76.