Keepers niet bezorgd om nieuwe regels

De Belg Michel Preud'homme, door velen als de beste doelman ter wereld beschouwd, vindt dat de nieuwste wijzigingen van de spelregels in het voetbal zijn gemaakt “om de keepers te vervelen”.

“Straks komt er een tijd dat we ook onze handen niet meer mogen gebruiken.” De Nederlandse topkeepers zijn duidelijk minder bezorgd. Ze waren afgelopen week bij de KNVB in Zeist uitgenodigd om naar een uitleg te komen luisteren over de veranderingen. Maar daar was niet bijster veel animo voor. In het totaal zaten er misschien twaalf doelmannen in de zaal. Van sommige verenigingen waren niet alleen de eerste keepers aanwezig, maar ook de reserves. En Feyenoorder Ed de Goey was vergezeld van zijn keeperstrainer Pim Doesburg. Van veruit de meeste clubs was echter niet één van de doelwachters aanwezig.

Er waren door de afwezige keepers uiteraard vele excuses aan te voeren voor hun ontbreken in Zeist. Iedereen had de regelwijzigingen al op papier toegezonden gekregen en is het het dan waard om uit pakweg Veendam of Zuid-Limburg te komen voor een bijeenkomst die achteraf gezien nauwelijks een uur duurde? Het is maar hoe je met je vak omgaat. Eén keer naar Zeist rijden in een heel seizoen, dat moet op te brengen zijn. “Het is ondanks dat de nieuwe regels niet moeilijk te begrijpen zijn, nuttig om de uitleg uit de eerste hand te krijgen”, verklaarde RKC-doelman Herman Teeuwen zijn komst.

Teeuwen, de keeper met de grootste broek in het betaalde voetbal, kan niets worden verweten als hij straks een keer in de fout gaat. Hij heeft in ieder geval zijn best gedaan het proberen te begrijpen. De getoonde videobeelden ter verduidelijking van de nieuwe regels waren dus niet echt duidelijk. En de aansporing van Peter Gans, ex-scheidsrechter en voorzitter van de werkgroep spelregels, aan het adres van de veldspelers om keepers die de bal aan de voet voeren in het vervolg vooral aan te vallen “omdat ze bal niet meer mogen oppakken” kon absoluut door de beugel. “Wat krijgen we nou? Gaan we lekker een beetje tips staan geven”, riep een keeper in de zaal verschrikt uit. Hans de Koning van FC Twente was ook in Zeist. De doelman kreeg gisteren een rode kaart in de wedstrijd tegen Feyenoord omdat hij de doorgebroken Blinker had neergelegd. Maar dat is een regel die al meer dan een jaar geldt.

Waar gaat het dan precies om bij de nieuwe wijzigingen? De doelman mag de bal niet meer oppakken als hij 'm al met één van zijn handen of een deel daarvan heeft aangeraakt. Dat wordt, legde men in Zeist uit, als “een spelvertragende handeling” gezien. Meer verontrust waren de keepers over het feit dat als zij de bal buiten het strafschopgebied in de handen pakken met een rode kaart zullen worden bestraft en met name over de mededeling van Jo de Min van de strafcommissie van de KNVB dat daar een maximale schorsing van acht wedstrijden op staat. Zo ver zal het echter vast niet komen.

Herman Teeuwen zou overigens meer heil zien in het vergroten van de doelen. Dat lijkt een vreemd voorstel voor een goalie. “Maar”, zegt de RKC'er, “we moeten het publiek vermaken en dat doe je als er meer doelpunten vallen. En als alle collega's ook meer ballen om hun oren krijgen vind ik het niet erg. Wij speelden in de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen 6-6 tegen FC Twente. Daar praten ze in Waalwijk nu nog over.” Volgens ex-international Pim Doesburg kleeft er echter één heel groot nadeel aan het vergroten van de doelen. Hij stelt terecht dat met name de topclubs in Nederland de wedstrijden tegen de mindere goden met nog grotere cijfers zullen winnen. “Dan krijg je een uitslag van 10-3 inplaats van 4-1. Daar schiet je niets mee op. Als het na een half uur 7-0 staat is de wedstrijd niet interessant meer en zal het stadion zo leeglopen.”

    • Hans Klippus