Kampioen met de mouwen opgestroopt

SCHIEDAM, 19 AUG. De nieuwe titelhouder Excelsior'20 uit Schiedam is weer een nieuwkomer op de erelijst van de aloude Koninklijke Nederlandse Cricket Bond. Na het Utrechtse Kampong (1988 en 1989) en de Koninklijke UD uit Deventer (1990) drinkt ook Excelsior dit keer voor de eerste keer in zijn bestaan de champagne uit de kampioensbeker. De cup is overigens een bescheiden kleinood dat nauwelijks voldoende inhoud heeft om een flesje bier in leeg te schenken en dat vloeide er op het Schiedamse Thurlede na de overtuigende zege op aartsrivaal en stadgenoot Hermes DVS veelvuldig.

Er waren nog wel enkele aanhangers van Excelsior die de gehele dag een fles sekt langs de lijn koud hadden gehouden, maar het onorthodoxe publiek van Excelsior voelde meer voor een koud "pijpje' om het kampioenschap te vieren waar men vier jaar geleden al zo ontzettend dicht bij was geweest. Toen verloor de ploeg een beslissingswedstrijd van het Haagse Quick. Quick werd toen voorlopig de laatste titelhouder uit de rij van de gevestigde cricketverenigingen in Nederland.

Met Excelsior moet nu ook het gepolijste cricket plaats maken voor de opgestroopte mouwen, zoals het trouwe thuispubliek het in Schiedam maar al te graag ziet. Gisteren in de derby tegen Hermes DVS kreeg het aanvankelijk echter weinig te genieten van hun ploeg. Na de magere score van Hermes (206) besloot Excelsior als echte grote cricketmannen die runs binnen te brengen. Het was de eigen jeugd die het dit keer mocht doen en genspireerd door de Australische coach Tim Zoehrer - hij heeft een nieuw driejarig contract nog niet getekend - speelden Dennis Gouka (97 n.o. en man of the match) en Carl Schewe (79 n.o.) zich ongeslagen naar het einde.

Met het orthodoxe cricket, ooit geleerd van de toenmalige Excelsior-coach Rupert Gomes, liet de thuisclub na een bescheiden en uiterst recht begin uiteindelijk niets heel van de liefst zeven Hermes-bowlers. Vijftien jaar geleden waren het nog de vaders van Gouka en Schewe die dat moesten doen. Nu stonden de ouwelui trots langs de lijn met Koos Gouka, eens spelend voor Oranje, dit keer in de rol van sponsor achter dit succes.

Als nieuwe exponent in het vaak confessionele Nederlandse cricketwereldje berekende Gouda senior na afloop snel de investeringen in dit kampioenschap in de overvolle bestuurskamer. Daar kon Koos Oosterholt (pas tachtig jaar geworden), de cricket-nestor van Excelsior, Schiedam en misschien ook wel een beetje van heel Nederland, zijn geluk niet op.

Tien jaar speelt Excelsior nu in de hoofdklasse en er zit in die periode toch wel zo'n kleine half miljoen en ook veel van Gouka's geld in dat team. Zonder een tweede "stille' professional kun je het tegenwoordig niet meer redden, zo heeft ook dit kampioenschap van Excelsior duidelijk gemaakt. De Schiedammers hebben als betaalde speler-coach de Australische testcricketer Zoehrer. Om zeker te zijn van succes trok men ook nog Emmerson Trotman - in Nederland al actief voor diverse verenigingen - aan en dat was net genoeg voor de titel. De Schiedammer André van Troost (kleinzoon van diezelfde coach Oosterholt) was niet eens meer nodig in de slotfase van deze competitie. Het grote talent, afgelopen donderdag nog opvallend voor Oranje tegen de cricketgoden uit West-Indië, acteert nu in het hoogste Engels cricket bij Somerset en mag derhalve niet meer in Nederland spelen, ook al vertrok hij pas halverwege dit lopende seizoen. Het zij zo, en Schiedam is dan ook trots op hem, ook al omdat hij gisteren speciaal voor het grote feest was overgekomen naar Thurlede waar hij nog tot diep in de nacht met het door hem veroverde deel van het wicket (een stump) rondliep als aandenken. Het was toch ook een beetje zijn titel.

    • Geerhard de Grooth