Jeltsin roept op tot staking en burgerlijke ongehoorzaamheid

De Russische president, Boris Jeltsin, heeft vanochtend gesteld dat “rechts-reactionairen” in Moskou de macht hebben gegrepen. Samen met zijn premier Silajev en de voorzitter van de Russische Opperste Sovjet eiste hij in een verklaring dat Gorbatsjov “voor het volk zijn mening moet geven over deze rechtse, reactionaire en anti-constitutionele coup”. Het staatscomité dat nu de dienst uitmaakt is volgens Jeltsin “illegaal”.

Een woordvoerster voor het Russische parlement - het parlement van Jeltsin - sprak eerder vanochtend van “een staatsgreep”. Zij noemde Gorbatsjovs afzetting “een idiote daad” en zei te vrezen dat Boris Jeltsin zelf op korte termijn zou worden gearresteerd.

Een andere woordvoerder van Jeltsin meldde dat de afgezette president Gorbatsjov zich in zijn vakantie-oord op de Krim “in staat van hechtenis” zou bevinden en dat de Russische regering de bevolking zal oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en een nationale staking tot “de wettelijk gekozen” Gorbatsjov op zijn post is teruggekeerd. (AP)