Japan maakt straf hoger op compensatie koersverliezen

TOKIO, 19 AUG. Japanse effectenmakelaars en hun klanten die de strengere wetgeving betreffende betaling en ontvangst van compensatie voor verliezen op effectentransacties niet naleven, riskeren een boete of gevangenisstraf, zo hebben enkele dagbladen in Japan gisteren gemeld.

Het ministerie van financiën zou een wet in voorbereiding hebben waarmee het krijgen of betalen van de compensaties een misdrijf wordt.

Het ministerie van financiën in Tokio wilde geen commentaar geven op de kranteberichten. Wel wordt gewerkt aan een wetsontwerp ter herziening van de wet op de effectenhandel, waar de diverse ministeries nog hun goedkeuring aan moeten geven.

Volgens de dagbladen Nihon Keizai Shimbun en Asahi Shimbun kan betaling van compensatie een boete van maximaal een miljoen yen (14.300 gulden) of maximaal een jaar cel opleveren. Wie compensatie aanneemt, kan rekenen op een maximale boete van 500.000 yen (7.150 gulden) of een half jaar cel.

De compensatie voor verliezen op effectentransacties heeft in de Japanse beurswereld voor grote opschudding gezorgd. Op het ogenblik hebben 21 effectenmakelaars namen vrijgegeven van personen en ondernemingen die een dergelijke schadeloosstelling hebben ontvangen. De totale omvang ervan wordt geschat op ongeveer 1 miljard dollar.

Op het ogenblik is alleen het toezeggen van compensatie strafbaar. De betaling ervan druist slechts in tegen een richtlijn van het ministerie van financiën.

Als gevolg van het schandaal rondom de compensatie van de koersverliezen traden eerder voorzitters van enkele grote effectenhuizen af.

Het Japanse ministerie van financiën heeft als gevolg van de affaire aangekondigd een nieuwe afdeling te zullen opzetten voor het toezicht op de financiële markten. Het departement tracht daarmee critici de mond te snoeren die het ministerie medeverantwoordelijk houden voor de recente schandalen in Tokio.