Italië stuurt ook harde kern Albanezen terug

MILAAN, 19 AUG. In een bliksemactie hebben de Italiaanse autoriteiten dit weekeinde de laatste 2.267 van de ongeveer 20.000 Albanese vluchtelingen die ruim een week eerder per schip naar Italië waren gevlucht, naar Albanië teruggevlogen. Alle vluchtelingen zijn nu weer thuis, inclusief de enkele honderden gedeserteerde soldaten. Alleen enkele tientallen zieke Albanezen en zwangere vrouwen die waren opgenomen in het ziekenhuis van Bari zijn nog in Italië.

Het ministerie van binnenlandse zaken heeft van de Albanese autoriteiten de verzekering gekregen dat de deserteurs niet zullen worden vervolgd. Aanvankelijk was voor hen bij het terugsturen van de vluchtelingen een uitzondering gemaakt, juist omdat zij bij terugkeer op lange gevangenisstraffen zouden kunnen rekenen. Tirana heeft laten weten dat zij gewoon weer naar hun legeronderdeel terug kunnen.

De ruim tweeduizend Albanezen hadden aanvankelijk uitstel van repatriëring gekregen nadat ze zich hadden verschanst in het stadion van Bari, waar de vluchtelingen na hun aankomst in Italië waren ondergebracht. Volgens de Italiaanse televisie handelden de Italianen op verzoek van de Albanese regering. Het respijt van woensdag was een list geweest om de vluchtelingen zonder geweld het stadion van Bari uit te krijgen en te verspreiden. (Reuter, AP)