Ingrid Haringa toont killersmentaliteit na valpartij; "Het staat zo stom als je eerste wordt en begint te huilen'

STUTTGART, 19 AUG. Vergeefs vocht ze tegen de tranen. Ingrid Haringa wilde geen emoties tonen. De koele Noordhollandse mocht zich niet laten gaan. Op het erepodium capituleerde de politieagente. Gaf toe aan haar gevoelens en liet de tranen de vrije loop. “Het staat zo stom als je eerste wordt en begint te huilen”, verontschuldigde de 27-jarige tweevoudige wereldkampioene zich na de huldiging.

Het duurde minuten voordat Haringa na haar winnende rit in de puntenkoers aanspreekbaar was. Haar handen trilden, haar rechter-elleboog was geschaafd. Het gevolg van een valpartij zestien ronden voor het einde. Een tuimeling zonder consequenties. “Ik wilde zo snel mogelijk op de fiets”, vertelde ze, want ik wist dat ik kans had op een medaille. Ik was de oriëntatie even kwijt. Mijn eerste gedachte was: als mijn fiets maar niet beschadigd is.”

Ze pakte de mooiste medaille uit de serie van drie, goud. “Daarmee was ik tijdens de koers niet bezig. Brons en zilver had ik verwacht. Geen goud. Het merkwaardige is dat ik me op de wereldtitelstrijd alleen kans gaf op de achtervolging. Aan kansen voor de puntenkoers en de sprint ben ik pas op het laatste moment gaan denken. En op die onderdelen word ik uitgerekend wereldkampioen, terwijl ik bij de achtervolging uitgeschakeld werd.”

Haringa is een spijkerharde, voor zichzelf en anderen. Bondsarts Wim Schreuder beaamde dat: “Iedere andere meid was na die val blijven liggen. Zij niet. Zij heeft een killersmentaliteit. Verbijt de pijn. Kijkt niet op een schrammetje.”

De vroegere schaatskampioene verbijsterde dezer dagen in Stuttgart de internationale wielerwereld. Na het goud op de sprint, pakte ze gisteren in Stuttgart ook de regenboogtrui in de puntenkoers. Evenals op de sprint een Nederlandse primeur. Tegelijkertijd kunnen echter ook vraagtekens bij het niveau van de vrouwen op beide onderdelen worden geplaatst.

Haringa had geen enkele ervaring met rijden op een houten baan. Tactisch en technisch reed ze als een beginneling. Dat was bijvoorbeeld zaterdag in de kwalificatierit puntenkoers te merken. “Zij is echter een snel begrijpende leerlinge”, zei baancoach Eric Geserick. “Ze pikt de adviezen snel op. Dat bleek vandaag. Ik ben eerlijk genoeg toe te geven dat het geluk met ons was. Haringa is me in de schoot geworpen. Het is heerlijk met zo'n sportvrouw te werken.”

De ex-schaatster betrok in haar succes ook wegcoach Piet Hoekstra. De Fries wordt door alle fietsende vrouwen geadoreerd. Haringa maakt geen uitzondering. “Aan Hoekstra heb ik veel te danken. Hij heeft mij begeleid op de baan. Met me getraind, het goede materiaal beschikbaar gesteld. Ik ben hem veel dank verschuldigd. Geserick heeft me de afgelopen dagen vooral mentaal gesteund en technisch en tactisch bijgeschaafd.”

Gesteund door Eric Geserick reed Haringa zondag een uitgekiende koers. In haar tweede puntenkoers zette ze de gevestigde namen voor schut. De klassementspints met dubbele punten pikte ze binnen. Het was de basis voor haar tweede wereldtitel. Bij het ingaan van de laatste ronde stond ze nog als derde geklasseerd. Net zoals in de sprint versnelde ze enkele honderden meters voor de finish. De concurrentie was kansloos.

De ultieme poging kostte bloed, zweet en tranen. Maar het resultaat was de extreme inspanning waard. Vierhonderd meter voor het eindschot perste Peter Pieters alle resterende energie uit zijn lange lijf. De kamikaze-actie leverde de 29-jarige beroepsrenner zaterdag in Stuttgart een bronzen medaille op tijdens de puntenkoers. Achter Ekimov (goud) en Moreau (zilver). “Ik zag zwart voor mijn ogen, maar het was de enige kans De Wilde voorbij te streven. Alles deed pijn in de laatste meters, maar het was de moeite waard”, lachte de opgeluchte winnaar van het brons.

Stephen Pate en Carey Hall zijn slechts drie maanden voorwaardelijk geschorst wegens het gebruik van anabole steroïde. De UCI (internationale wielrenunie) reduceerde de straf na een protest van de Australische profsectie omdat voor een eerste overtreding reglementair drie maanden voorwaardelijk gelden. De Australische wielerbond heeft het tweetal twee jaar uitgesloten van deelneming aan nationale wedstrijden.