'Hotline' tussen Breda, Kranogorsk

ROTTERDAM, 19 AUGUSTUS. De telefoon- en faxlijnen van het Russische Kranogorsk naar Breda staan roodgloeiend.

Aan de lijn in Breda zit J.A.J. van den Nieuwenhuyzen van Begemann. Hij heeft vorige maand als eerste Westerse indurtrieel een Sovjet- bedrijf gekocht. Het gaat om machinefabriek Temmash met 2000 werknemers, gevestigd aan de rondweg van Moskou.

Uit telefoongesprekken met de directie van Temmash heeft van den Nieuwenhuyzen begrepen dat de werknemers niet meer naar het Rode Plein en het centrum van Moskou kunnen. 'De normale controleposten zijn veranderd in barricaden. Vanmiddag wordt er een vergadering voor het personeel belegd om de situatie te bespreken. De Communistische Partij is bij Temmash behoorlijk vertegenwoordigd. Door het personeel is echter unaniem ingestemd met de privatisering van het bedrijf, dus ook voor de communisten'.

Van den Nieuwenhuyzen kan het contract niet meer ongedaan maken. 'Nee, ik denk niet dat wij nog terugkunnen. Als ik uitga van het internationaal recht kan de Sovjet-Unie ook niet terugkomen op de overeenkomst, maar momenteel is het natuurlijk hoogst onzeker wat de waarde van internationale verdragen is.'