Goalkeeper-systeem was drie weken defect

DEN HAAG, 19 AUG. Het anti-raketsysteem Goalkeeper aan boord van de Philips van Almonde heeft tijdens een kritieke fase van de Golfoorlog in januari dit jaar drie weken lang niet gefunctioneerd.

Dit heeft de bevelhebber der zeestrijdkrachten, vice-admiraal jhr. H. van Foreest, voor de AVRO-radio gisteren bekend gemaakt.

Dat er moeilijkheden met de Goalkeeper waren was bekend, maar de marine heeft verzwegen dat het Nederlandse systeem tegen een aanval met vijandelijke raketten, dat 1.000 schoten per minuut kan afvuren, voor langere tijd buiten werking was. Zij wilde geen onrust onder de 650 bemanningsleden van de Nederlandse eenheid in de Golf laten ontstaan. Het systeem werkte wel, maar kon alleen met de hand worden bediend. Overigens bevond de Nederlandse eenheid zich ten tijde van het mankement buiten bereik van de Iraakse luchtmacht, die nauwelijks nog functioneerde.

Werknemers van Hollandse Signaal hebben het systeem ter plekke gerepareerd. Het duurde lang voordat de oorzaak van het niet functioneren kon worden opgespoord. Ook met de Lynx-helikopters waren er problemen tijdens de Golfoorlog. Van Foreest beaamde dat de helikopters niet alle taken aan boord van de Nederlandse schepen konden uitvoeren. In een latere fase van het Golf-conflict kregen de Nederlandse schepen ook de beschikking over Britse Seaking-helikopters.