Dollar en goud fors hoger, aandelenkoersen onderuit

ROTTERDAM, 19 AUG. De financiële markten reageerden vanochtend in opperste verwarring. De dollar-, goud- en olieprijzen schoten omhoog terwijl de aandelenkoersen kelderden.

“Dit is rampzalig nieuws”, aldus een beurshandelaar in Amsterdam. De koers van dollar en goud, die worden gezien als een veilige belegging in onrustige tijden, schoot omhoog. Geleid door de Bundesbank verkochten de Europese centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank, vanmorgen massaal dollars, maar ze slaagden er niet in de opmars van de Amerikaanse munt te stuiten. In Amsterdam noteerde de dollar, die vrijdag sloot op 1,9815 gulden, omstreeks het middaguur op 2,05 gulden.

Op de olietermijnmarkt in Londen werd de grootste stijging sinds de Golfcrisis genoteerd: 22,10 dollar per vat, een verhoging van 2,62 dollar. De goudprijs opende in Zürich 4 dollar hoger op 362,25 dollar.

De aandelenkoersen op de Europese effectenbeurzen kelderen, nadat Tokio eerder vandaag fors onderuit ging (min 6 procent). De grootste klap kregen de Duitse aandelenkoersen die 9 procent van hun waarde verloren. Op de Amsterdamse effectenbeurs waren de aandelenkoersen om 13.00 uur gemiddeld 6 procent lager.