DMITRI JAZOV; Minister van defensie

Dmitri Jazov (67), de minister van defensie die zich vandaag tegen Michail Gorbatsjov heeft gekeerd, is een officier die een ouderwetse carrière in het leger heeft doorlopen. Als jongen van 18 vocht hij, in de Tweede Wereldoorlog, tegen de Duitsers en hij heeft het leger daarna, tot zijn benoeming als minister, eind mei 1987, niet meer verlaten.

De Rus Jazov werd geboren op 8 november 1923 in het Siberische Omsk. Na de oorlog, waarin hij zijn sporen verdiende als militair, studeerde hij aan de militaire academie in Froenze. Hij bouwde gestaag aan zijn militaire carrière, die in 1967 resulteerde in het behalen van een graad aan de militaire academie van de generale staf.

Voor zijn benoeming tot minister van defensie, als opvolger van Sergej Sokolov, was Jazov voor de buitenwacht nog betrekkelijk onbekend. Hij passeerde voor de post drie mensen die eerder in aanmerking leken te komen. Jazov presenteerde zich in zijn functie van minister als iemand die streefde naar verzoening tussen de oude garde in het militaire apparaat en de vernieuwers.