Culemborgs bedrijf wint "knalfestijn'

SCHEVENINGEN, 19 AUG. Na een zware tegenslag een half jaar geleden, toen de fabriek ontplofte, eindelijk een lichtpuntje voor de firma Skylight Vuurwerkevenementen uit Culemborg: zaterdagavond won het bedrijf het Internationale Vuurwerkfestival 1991 in Scheveningen.

Ruim 200.000 toeschouwers genoten van het vanaf de pier afgeschoten vuurwerk, dat volgens de jury van “zwaar kaliber en zeer origineel” was. Japanse pioenrozen, Duitse gloeiwormen, vuurpoliepen en Spaanse flocada-sterren maakten weinig kans tegen de cascadebommen van vuurwerkmeester Koolen. Vooral zijn vlak boven zee uiteenspattende vuurwerk oogstte een ovationeel applaus.

“Heel apart”, aldus een toeschouwster. “Dit heb ik nog nooit eerder gezien. Wat knap dat Culemborg nu zo terug komt.” Op het gebied van pyro-techniek heeft Culemborg zich dit jaar een slechte naam verworven. In februari ontplofte de vuurwerkfabriek van Skylight, toen M S Vuurwerk BV geheten. Daarbij kwamen twee werknemers om het leven. Verzekeraars zijn nog steeds druk bezig met de verwerking van schadeclaims van omwonenden.

Zaterdagmorgen maakte een gasexplosie een woonboerderij in Culemborg met de grond gelijk. De bejaarde bewoners waren niet thuis; zij waren voor het eerst van hun leven met vakantie (Foto NRC Handelsblad- Rien Zilvold)