BORIS PUGO; Onbekende minister

Boris Pugo is sinds december 1990 minister van binnenlandse zaken van de Sovjet-Unie. Over de standpunten van de 54-jarige Pugo was niet veel bekend, tot hij vandaag de zijde koos van degenen die Gorbatjsov afzetten.

Pugo werd geboren in 1937 in Kalinin, ten noorden van Moskou. Hij studeerde technische wetenschappen in Letland, aan de universiteit van Riga, waar hij in 1960 ging werken bij een electriciteitscentrale.

Zoals veel partijleden begon Pugo's carrière in de communistische jeugdbeweging, in 1963 werd hij lid van de partij. In 1974 werd hij inspecteur bij het Centraal Comité van de CPSU om vervolgens door te stoten naar de hoogste echelons van de partij in Letland.

Tussen 1984 en 1988 was hij eerste secretaris in Letland, waarna hij tussen september 1989 en juli 1990 lid was van het politburo. In december van het vorig jaar steeg Pugo tot zijn huidige functie.