Bayern verliest op eigen veld ook van een tweedeklasser

HAMBURG, 19 AUG. De Duitse topclub Bayern München krijgt aan het begin van het seizoen klap op klap. Na het verlies op eigen veld van verleden week in de competitie tegen het voormalige Oostduitse Hansa Rostock werd de ploeg van manager Uli Hoeness en trainer Jupp Heynckes nu uitgeschakeld in de tweede ronde van het bekertoernooi. Tweedeklasser FC Homburg hield Bayern in het Olympiastadion van München na negentig minuten op 2-2 en sloeg in de verlenging toe, 2-4.

Bayern is de laatste seizoenen niet erg succesvol in de strijd om de beker. Een jaar geleden verloor de club uit Beieren ook zijn eerste cupduel, toen zelfs van een amateurclub, Weinheim. FC Homburg, koploper in de tweede Bundesliga, speelde na een aarzelend begin zonder schroom tegen Bayern. Voorzitter Manfred Ommer, een ex-atleet, had zijn ploeg vooraf 100.000 mark beloofd om bij winst te verdelen. Bayern moest in de verlenging met tien man spelen. Strunz viel met een zware blessure uit en Heynckes had op dat moment al twee spelers gewisseld.

Een schrale troost voor Bayern München was dat er meer clubs uit de hoogste Bundesliga sneuvelden. Zes om precies te zijn. Dat is een opmerkelijk hoog aantal. FC Nürnberg leed waarschijnlijk de meest pijnlijke nederlaag. Het verloor na strafschoppen van de amateurs van Havelse. Nürnberg was in 1935 de eerste bekerwinnaar in Duitsland. Tweedeklasser Rot-Weiss Erfurt, tegenstander van FC Groningen in het toernooi om de UEFA Cup, verraste Schalke '04 (2-1). Het was de eerste winst voor Erfurt in dit seizoen.

Met trainer Aad de Mos voor straf achter het hek (tot oktober) is landskampioen Anderlecht de Belgische competitie met een eenvoudige 4-1 zege bij Kortrijk gestart. Uitblinker Luc Nilis was betrokken bij drie treffers. Hij scoorde er zelf één en bereidde er twee voor. De Nederlander Wim Kooiman maakte de tweede Brusselse treffer. De van PSV overgenomen John Bosman speelde een onopvallende wedstrijd. Titelhouder Arsenal wist tijdens de start van de Engelse competitie slechts ternauwernood een nederlaag voorkomen. Pas in de laatste minuut kon Paul Merson de gelijkmaker tegen Queen's Park Rangers scoren (1-1). Arsenal verloor afgelopen seizoen het hele seizoen slechts één keer. Liverpool kwam op eigen veld tegen nieuweling Oldham met 1-0 achter, maar Ray Houghton en John Barnes bezorgden de ploeg van manager Graeme Souness na rust alsnog de winst.

De start van de competitie in Engeland werd overschaduwd door het plan van de 22 clubs uit de hoogste klasse om met ingang van volgend seizoen een topliga te gaan vormen. Zij hebben het lidmaatschap van de League al opgezegd. De clubs zeggen dat de nieuwe opzet het peil van het Engelse voetbal zal verbeteren. Tweedeklasser Sunderland heeft echter de aanval ingezet. Voorzitter Bob Murray vraagt de andere verenigingen uit de league, 71 in het totaal, elk contact met de afgescheidenen te verbreken. Hij wil de eerste divisie isoleren door de promotie-degradatie tussen de eerste en tweede divisie af te schaffen, de 22 clubs uit te sluiten van het toernooi om de League Cup en de competities van jeugd- en reserve-elftallen. “Indien de degradatie wordt afgeschaft is de hele competitie in de eerste divisie oninteressant”, aldus Murray. Volgens de Sunderland-president denken de topclubs alleen maar aan zichzelf en niet aan het algemeen belang van het Engelse voetbal. Bondscoach Graham Taylor zegt er ook niet van overtuigd te zijn dat het vormen van een topliga een juiste stap is. Hij vindt dat het plan voor een groot deel gebaseerd is op hebzucht. Bij een afscheiding hoeven de grote clubs de inkomsten van tv en reclame niet meer te delen met de rest van de League.

Het plan van de topliga is mede een gevolg van de strijd tussen de League en de Football Association. De FA is verantwoordelijk voor het nationale elftal en het bekertoernooi, de League regelt de sinds 1888 bestaande nationale competitie. De twee instituten hebben onlangs een juridisch gevecht geleverd, waarbij de League afgelopen week door de rechtbank in het ongelijk werd gesteld op het punt van zijn eis dat een vereniging slechts kan uittreden wanneer die stap tenminste drie jaar van te voren is aangekondigd. De League zal tegen deze uitspraak in beroep gaan. De reactie van de topclubs liet geen moment op zich wachten. De 22 uit de eerste divisie kondigden aan onmiddellijk zullen opstappen.