Actievoerders: Kok is de verrader van de arbeidersklasse

AMSTERDAM, 19 AUG. “Heb je de rondjes geteld? Straks kunnen we de vierdaagse lopen.” Voor het hoofdkantoor van de Partij van de Arbeid in Amsterdam lopen tien actievoerders van de vervoersbond FNV met borden eindeloos in het rond. Het zijn de eersten. Ze vormen het startsein voor de acties tegen de WAO-plannen van het kabinet.

Vanmiddag overlegt de vervoersbond over verdere protesten, donderdag komen de FNV-bonden bijeen om te bespreken in welke vorm de acties tegen het kabinet moeten worden gegoten. De drie vakcentrales, FNV, CNV en MHP, hebben een oproep gedaan tijdens de Troonrede op Prinsjesdag het werk massaal neer te leggen, zodat iedereen de rede kan beluisteren. In oktober is een landelijke demonstratie gepland.

“Ze moeten de Tweede Kamer bezetten”, zegt de 71-jarige M. Swart, terwijl hij rustig zijn rondjes loopt. Swart, voorzitter van het uitkeringsgerechtigdenverband van de FNV, heeft zelf nooit in de WAO gezeten. “Ik doe mee omdat uitkeringsgerechtigden en ouderen steeds meer de sluitpost van de begroting worden. Ik hoop dat we hier niet te lang hoeven te lopen, dat de regering snel valt. Kok is de verrader van de arbeidersklasse”, vindt Swart, die 38 jaar in de Amsterdamse haven werkte.

“Ik zit liever op mijn werk dan dat ik hier loop”, zegt J. Verkroost (46), die twee jaar geleden “zwaar overspannen” in de WAO terecht kwam. Als vrachtwagenchauffeur werkte Verkroost gedurende 25 jaar 60 tot 70 uur per week. “En toen was het lampje op, uitgebrand. Ik heb roofbouw op mijn lichaam gepleegd.” De problemen met de WAO worden door de plannen van het kabinet niet op een structurele manier aangepakt, vindt Verkroost. “Het gaat nu met de botte bijl. Maar voorkomen is beter dan genezen. In het beroepsgoederenvervoer moet men zich gewoon aan de 40-urige werkweek houden, dat is toch normaal?”

Verkroost is “bijzonder geschrokken” van de voornemens van het kabinet, die grote financiële gevolgen voor hem hebben. “Nu zit ik op 2.400 gulden, straks val ik terug naar 1.600 gulden. Dat wordt armoe. Daar moet ik een gezin met twee kinderen van onderhouden. Ik heb 25 jaar premie betaald en dan overkomt je dit.” Met dit “vredelievende” protest wil Verkroost duidelijk maken dat “ze op de verkeerde weg zijn”. Later zijn wellicht hardere acties nodig, vermoedt hij.

“Volgende week gaan we misschien naar het CDA of D66, maar we proberen allereerst de PvdA te beïnvloeden”, zegt bestuurder N. Sannes van de vervoersbond, die de actie coördineert. “Het zou veel beter zijn op de lijn voort te gaan van het najaarsoverleg van vorig jaar. Daar kwam uit dat preventie het beste is, voorkomen dat mensen in de WAO terechtkomen.”

Over twee uur worden de tien actievoerders afgelost door een volgende ploeg. “Mijn schoenen slijten ervan. En straks kan ik geen nieuwe meer kopen”, lacht een demonstrant. Vanuit het PvdA-gebouw blijft het stil.