Zeven doden door golf van aanslagen in Noord-Ierland

BELFAST, 17 AUG. In Noord-Ierland zijn gisteren twee katholieken doodgeschoten, onder wie een voormalige terrorist van de IRA. Daarmee komt het aantal slachtoffers van een nieuwe golf van politieke moorden, deze week, op zeven: twee protestanten en vijf katholieken. De katholieke primaat van Ierland, kardinaal Cahal Daly, sprak gisteren van “een bewuste en naakte sectarische campagne”.

De Ulster Freedom Fighters, een protestante paramilitaire groepering, eiste gisteren de verantwoordelijkheid op voor de moord op een katholiek, Thomas Donaghy, die gisterochtend werd doodgeschoten toen hij op zijn werk in Kilrea in het graafschap Londonderry aankwam. Donaghy werd in 1988 vrijgelaten na een gevangenisstraf van tien jaar wegens acties voor de IRA te hebben uitgezeten. De moord was waarschijnlijk een wraakactie voor die op een protestante boer, donderdag.

Enkele uren na de moord op Donaghy werd een tweede katholiek vermoord in zijn woning in Belfast. In beide gevallen ontkwamen de moordenaars. Onder de overige slachtoffers van de golf van aanslagen van deze week bevond zich een lid van de Sinn Fein, de politieke arm van de IRA.

De opleving van het geweld in Noord-Ierland wordt in verband gebracht met de stagnatie in het Ulster-overleg tussen leiders van de katholieke en protestante gemeenschap. De besprekingen, die werden gehouden onder Brits toezicht, werden op 3 juli opgeschort. (AP)