Volkswagen gaat oude Golfs gratis terugnemen

ROTTERDAM, 17 AUG. Volkswagen zal auto's van het nieuwste model Golf, dat in november op de markt komt, gratis terugnemen als die in het "wrakkenstadium' zijn gekomen. Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een autofabrikant zich verplicht tot terugname voor de eigen produkten.

De verwachting is dat ook andere Europese autofabrikanten binnenkort met een dergelijk aanbod komen, zegt een woordvoerder van de RAI. Voorlopig geldt het aanbod van Volkswagen alleen voor de Duitse markt, maar de onderneming wil de regeling succesievelijk in ander landen invoeren. De Nederlandse Volkswagen-importeur Pon had nog geen details voor een dergelijk retoursysteem ontvangen.

Volkswagen eist dat de oude Golfs 1992, die waarschijnlijk pas over tien, vijftien jaar in groten getale zullen worden afgedankt, geheel compleet terugkomen. Men wil de Golf-wrakken dan op autosloperijen-nieuwe-stijl demonteren om de gesorteerde onderdelen naar recycling bedrijven af te voeren.

Volkswagen durft het aanbod te doen omdat de nieuwste Golf al voor een belangrijk deel op snelle demontage en recycling is ingericht. Zo zijn de plastic onderdelen gecodeerd zodat zij makkelijk op materiaalsoort kunnen worden gesorteerd. Ervaring in het recyclen van auto's deed Volkswagen op in de samenwerking met het sloopbedrijf Evert Heeren in Leer, dat in een proeffabriek al veel Duitse auto's demonteert. Veel gesorteerd materiaal van Heeren gaat naar DSM en Hoogovens.

Het aanbod van Volkswagen past in het strenge milieubeleid van de Duitse overheid dat erop gericht is fabrikanten verantwoordelijk te houden voor hun produkten tot in het afvalstadium. Dat is ook het beleid van het Nederlandse ministerie van VROM, zoals dat onder meer tot uitdrukking zal komen in het "autowrakkenconvenant' dat naar verwachting tegen het eind van dit jaar wordt gesloten tussen overheid en autobranche.

Voorzitter C. Engelbert van de Stiba, de brancheorganisatie van de Nederlandse autoslopers, noemt het aanbod van Volkswagen een goedkope verkooptruc. “Volkswagen maakt propaganda met een inspanning die het bedrijf pas over vijftien jaar moet leveren. En hoeveel is de nieuwe Golf met het oog op de recycling duurder gemaakt? Tel daar eens de rente over vijftien jaar bij op.”

Dat Volkswagen nu aanbiedt de Duitse wrakken "gratis' terug te nemen, is toch niet helemaal zonder betekenis. Hier en daar wordt door Duitse autoslopers al een vergoeding voor het slopen gevraagd. Nederlandse slopers bieden voor een "Golfje', zeker als dat nog "aardige bandjes en een mooie accu' heeft, al gauw een gulden of vijftig. Dat komt omdat Nederlandse slopers, anders dan de Duitse, veel meer op produkt-recycling dan op materiaal-recycling zijn gericht, aldus Engelbert. Produktrecycling levert meer op.