Salomons topman biedt aan schuld op zich te nemen

NEW YORK, 17 AUG. John Gutfreund, bestuursvoorzitter van het gerenommeerde Amerikaanse effectenhuis Salomon Brothers en een van de bekendste en invloedrijkste handelaren op Wall Street, heeft gisteren gezegd dat hij bereid is op te stappen naar aanleiding van manipulaties bij de handel in obligaties.

De commissarissen van het effectenhuis beraden zich zondag over de situatie bij het in opspraak geraakte effectenhuis. Ook directielid Strauss heeft zich bereid verklaard ontslag te nemen. Zij zouden in april op de hoogte zijn gebracht van de manipulaties door ondergeschikten, maar daarover niet hebben gerapporteerd.

Vorige week vrijdag schorste Salomon twee handelaren in Amerikaanse staatsobligaties. Het effectenhuis zei toen dat zij hadden gehandeld “zonder medeweten van het management”. Afgelopen woensdag maakte de firma bekend dat Gutfreund, Strauss en vice-voorzitter John Meriwether, van tenminste één zo'n poging op de hoogte waren gesteld, maar dat zij de overheid niet op de hoogte hadden gebracht van de misdrijven. Het effectenhuis weet dit toen aan “gebrek aan voldoende aandacht voor de zaak”.

Deze opmerkelijke bekentenis, kennelijk gedaan onder druk van de onderzoeken door Justitie en de Securities and Exchange Commission, lijkt de nekslag te zijn geweest voor Gutfreund (die zijn naam uitspreekt als “Goodfriend”).

Pag.13:

"Koning van Wall Street' gevloerd

Gisteren zei Salomon dat de affaire niet de firma en haar 9000 werknemers in gevaar mag brengen.

Salomon Brothers heeft onder Gutfreund - die het effectenhuis sinds 1978 leidt en ooit door Business Week de "Koning van Wall Street' genoemd - een reputatie opgebouwd als een keiharde, centenschrapende en rauwe firma, die vooral sterk was in de markt voor staatssobligaties. Die markt is de grootste ter wereld met 2,2 biljoen (2200 miljard) dollar. Op één dag gaat regelmatig meer dan 100 miljard dollar om. De koersen van die obligaties beïnvloeden koersen van andere obligaties, rentestanden en aandelenkoersen.

De handelaren van Salomon worden beschuldigd van een overtreding die al zo oud is als de bijbel: controle verkrijgen over een markt door de meerderheid van het aanbod in handen te krijgen.

Er zijn 40 firma's die primair in staatsobligaties handelen. Niemand mag meer dan 35 procent van een emissie kopen. De Salomon-handelaren kregen meer in handen, aldus de beschuldiging, door voorafgaand aan de veiling al stukken te kopen op de zogenoemde when-issued markt. Dit is een fictieve markt waar mensen handelen in obligaties die nog moeten uitkomen. Salomon kocht in naam van klanten, al of niet met hun medeweten. Op de echte veiling kocht Salomon dan nog eens de 35 procent waarop het maximaal mocht bieden. Met de gecombineerde pakketten had Salomon voldoende stukken in handen om de prijs te kunnen bepalen.

Volgens Salomon is dit vier of vijf keer voorgekomen, en had de firma in twee gevallen 57 en 46 procent van de markt in handen. Verwacht wordt de Amerikaanse overheid het zaak streng zal aanpakken om een voorbeeld te stellen voor de nauwelijks gereguleerde markt, en ook omdat zij onlangs tegenover Japan heeft geklaagd over corruptie in de financiële markten daar.