Routiniers krijgen vrij baan in Profronde van Nederland

HEYTHUYSEN, 17 AUG. De routiniers in de Profronde van Nederland mogen hun gang gaan. Na Gerard Veldscholten profiteerde gisteren Adri van der Poel van de taktiek binnen de ploeg Raas concurrenten net ver genoeg te laten wegrijden om de leiderstrui van Frans Maassen niet te verliezen. De Limburger vertrekt vandaag op eigen grondgebied als voornaamste kandidaat voor de eindzege. Achttien seconden bedraagt de marge van de winnaar van de Gold Race op de mindere klimmers Ludwig en Nijdam.

Gisteren kon Maassen, evenals een dag ervoor, rustig de ontwikkelingen afwachten. De renners van Raas lieten opnieuw een groepje "kanslozen' wegrijden, waardoor de weg naar bonificatieseconden voor de Duitser Ludwig werd afgesneden. Donderdag profiteerde Veldscholten van die strijdwijze, een dag later Van der Poel. Beiden zijn beginnende dertigers.

De 32-jarige Van der Poel kende een rustige zomermaand. Tulip werd niet tot de Tour toegelaten. De formatie, met nieuweling Van der Poel als een van de kopmannen, slaagde er niet zich bij de besten op de FICP-ranglijst te klasseren. Van der Poel kon geen grote klassieker winnen en paste na het nationaal kampioenschap zijn trainingsaanpak drastisch aan.

Hij keerde terug naar het grove werk: kilometers maken. Tweehonderd kilometer afzien om weer inhoud te krijgen. In de Ronde van Engeland won hij begin augustus een rit, gisteren vervolgde hij de opgaande lijn met zijn vijfde seizoenzege in de Profronde.

Van der Poel sloot vlak voor finishplaats Heythuysen aan bij de koplopers Hanegraaf, Lammerts en Van der Pas. Het drietal was na zestig kilometer met Jos Elen op pad gegaan. De twee oudsten, Hanegraaf en Lammerts, deden het werk. Elen moest lossen, Van der Pas wilde profiteren van het werk van de routiniers. Tot woede van Hanegraaf, die het trainingsmaatje van Gert-Jan Theunisse herhaaldelijk op zijn verplichtingen wees.

De aansporingen van de wegkapitein van Post bleven zonder resultaat. De vluchters kregen in de Limburgse finishplaats gezelschap van Van der Poel en Kees Hopmans. Het kwam de samenwerking ten goede. Het peloton bleef op een klein minuutje hangen, waarna Van der Poel wel zo slim was het niet op een eindsprint te laten aankomen. Hij reed vlak voor de streep weg. Lammerts en Hanegraaf hadden teveel gegeven om de demarrage te volgen.

De overwinning gaf Van der Poel het idee dat het met zijn vorm voor de wereldtitelstrijd op de weg, zondag 25 augustus in Stuttgart, wel goed zit. Bondscoach Gerrie Knetemann heeft echter andere plannen met de coureur. Van der Poel moet in Duitsland binnen de Oranje-formatie de dienende rol van wegkapitein vervullen. De renner in kwestie, die dit seizoen al negen tweede plaatsen op zijn erelijst heeft staan, ziet meer voor zich weggelegd dan een bijrol. “Mocht er zich een mogelijkheid voordoen, dan ben ik weg”, maakte hij vast duidelijk.

Gert-Jan Theunisse heeft de voorlaatste etappe van de Profronde van Nederland laten lopen. De kopman uit de ploeg van Cees Priem ging donderdag hard onderuit en liep daarbij een lichte hersenschudding op. Gistermorgen bij het opstaan voelde Theunisse zich duizelig en stijf. Om zijn deelname morgen aan de wereldbekerwedstrijd in Zürich niet in gevaar te brengen, startte hij niet meer.

Gistermorgen had Theunisse een hartslag, die twee keer hoog lag als normaal. Volgens de behandelende arts was zijn evenwichtssysteem verstoord. Een dag rust is voldoende om in Zürich weer te rijden.