Philips hervat opmars bij speculatie over dividend

ROTTERDAM, 17 AUG. Het meest opvallende aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs was deze week Philips, dat na een korte adempauze de opmars lijkt te hervatten. Ondanks de verhoging van de Duitse rente wist de dollarkoers zich te handhaven waardoor de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs, de meest dollargevoelige van Europa, de week nipt met winst konden afsluiten.

De CBS-koersindex voor aandelen, die vorig week vrijdag sloot op 198,7 punten, sloot gisteren met een winst 1,1 punt op 199,8.

Philips steeg naar een jaarrecord van 35,80 gulden bij hoge omzetten. Maandag opende het elektronicafonds op 33,80 gulden. “De vraag voor Philips en Polygram is groot”, aldus een handelaar. Hij meende dat Amerikaanse institutionele beleggers Philips weer kochten als een lange termijnbelegging nadat ze het aandeel massaal in de steek lieten tijdens de financiële rampspoed bij Philips in 1990.

Zeker als Philips dit jaar de dividendbetaling hervat is de opwaartse koerspotentie van het elektronicafonds, dat in 1986 een hoogste koers van 65 gulden noteerde, volgens analisten zeer groot. Amerikaanse beleggers die "iets zien' in Philips mogen dan weer stukken kopen. Veel pensioenfondsen in de VS mogen namelijk niet in dividendloze aandelen beleggen.

Volgens bestuurslid drs. H.H.A. Appelo van Philips hebben Amerikaanse beleggers op het moment zeven procent van het aandelenkapitaal in handen. Twee tot drie jaar geleden lag dat Amerikaanse aandeel nog ruim boven de tien procent. Nog verder terug, in 1983, hadden Amerikaanse institutionele beleggers het belang zelfs opgevoerd tot 25 procent.

Philips boekte gisteren weer de grootste omzet: 79,1 miljoen gulden ofwel 2.221.596 stuks. Tachtig procent dochter Polygram stoomde twee dubbeltjes door naar een top van 39 gulden en een omzet van ruim tien miljoen gulden.

Analist H. Boer van Heerze Effecten meent dat het risico van een plotselinge koersdaling van Philips op het moment niet groot is. “Het vertrouwen in het beleid van president Timmer neemt toe. Bovendien zal een bedrijf als Philips zeker niet failliet gaan.”

Philips kwam deze week met het nieuws dat met Sony wordt gepraat over een licentie op Philips Digital Compact Cassette (DCC) en over samenwerking in de verkoop0 van DCC en Sony's Minidisc. Op 1 augustus kwam Philips met onverwacht goede kwartaalcijfers die erop wijzen dat de reorganisatie van het concern vruchten begint af te werpen. Een dissonant was het resultaat van consumenten elektronica, waar president J. Timmer eens de scepter zwaaide, dat over de eerste zes maanden van dit jaar met meer dan veertig procent daalde.

Philips profiteerde ook van het bericht dat Polygram voor 1991 opnieuw een recordwinst verwacht. De winst van de platenmaatschappij is in de eerste zes maanden gestegen tot 147 miljoen gulden, tegen 118 miljoen een jaar geleden.

Boer van Heerze Effecten acht Philips als korte - speculatieve - termijn belegging veel zekerder dan Volmac, waarvoor hij van de zijde van particuliere beleggers deze week veel interesse signaleerde. De slechte berichten over het fonds blijven voortduren. Volmac maakte bekend dat het dochterbedrijf ICS van Volmac miljoenenverliezen lijdt. Volmac sluit niet uit dat de reorganisatiekosten van ICS hoger zullen uitvallen dan verwacht.

Beleggers en analisten werden onaangenaam verrast door de mededeling dat Hoogovens over de tweede helft van dit jaar niet verder zal komen dan break-even. Daarnaast maakte Hoogovens woensdag bekend dat de winst over het eerste halfjaar met 65 procent is gekelderd. Toch bleef de koersdaling deze week beperkt van 59,80 gulden (vrijdag een week geleden) tot 58,20 gulden gisteren. Handelaren wijzen op de de voortdurende vraag van grote Britse en Amerikaanse kopers die gokken op een winstverbetering van Hoogovens in 1992, vooral als gevolg van een aantrekkende Amerikaanse economie.

Staal Bankiers wijst er in een recente publikatie op dat de hogere inflatie in Europa een nadelige invloed zal hebben op rentelasten en loonkosten en nationale overheden hun financiële problemen zullen aanpakken door een verhoging van belastingen en sociale premies. Hierdoor dalen de bedrijfswinsten en dus de potentiële koerswinst van aandelen.

Bovendien maakt een hogere rente aandelen relatief duur ten opzichte van obligaties. Aandelen bieden op het moment onvoldoende extra rendement vergeleken met staatsobligaties om de risico's van een aandelenbelegging te compenseren. Het belangrijkste tegenwicht komt van het herstel van de dollar vanaf de dieptepunten van begin dit jaar.

    • Paul Wessels