Koning Hassan laat veertig marxisten vrij

RABAT, 17 AUG. In Marokko heeft koning Hassan II veertig politieke gevangenen gratie verleend. Daarnaast zijn 269 mensen vrijgelaten die vastzaten op de verdenking contacten te onderhouden met de guerrillabeweging in de Westelijke Sahara. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP gisteren gemeld.

Bij de politieke gevangenen gaat het om aanhangers van de ondergrondse marxistische beweging Ilal Amam (Voorwaarts). De leider van deze organisatie, Abraham Serfaty, wordt niet vrijgelaten, volgens door MAP geciteerde bronnen omdat hij weigert de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara te erkennen. Serfaty zit sinds 1977 gevangen. Onder de vrij te laten gevangenen bevinden zich wel de drie Marokkanen die in 1984 tot acht en tien jaar gevangenisstraf werden veroordeeld wegens het aanzetten tot rellen tegen het Marokkaanse bewind; deze drie hebben in het verleden herhaaldelijk langdurige hongerstakingen gehouden om hun vrijlating af te dwingen. Ook de schrijver Ali Idrissi Kaitouni komt vrij; hij zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit wegens de publikatie van een gedichtenbundel waarin naar het oordeel van het regime kritiek werd uitgeoefend op de koning. Bij alle veertig vrijlatingen betreft het mensen die zijn veroordeeld wegens acties waarmee “de veiligheid van de staat” in gevaar zou zijn gebracht.

Volgens het Marokkaanse ministerie van informatie telt Marokko na de vrijlatingen nog slechts vier (politieke) gevangenen, onder wie Serfaty. Zij blijven volgens het ministerie gevangen “omdat ze verkiezen buiten de nationale unanimiteit (ten aanzien van de Westelijke Sahara) te blijven”. Waarnemers twijfelen overigens aan de bewering over het aantal politieke gevangenen; volgens hen houdt Marokko nog een groot aantal mensen om politieke redenen gevangen. Wel komen op vier na alle gevangen leden van de Ilal Amam beweging op vrije voeten.

MAP meldde gisteren ook de vrijlating van 269 vermeende aanhangers van Polisario, het front voor de bevrijding van de Westelijke Sahara. De gevangenen werden volgens het persbureau vastgehouden in Kelaat M'Gouna, een kleine oase in het oosten van Marokko, na tijdens militaire operaties tegen het Polisario te zijn gearresteerd op grond van “hun samenwerking met de vijanden van de territoriale integriteit van het koninkrijk”. Op de vrijlating was aangedrongen door een consultatieve raad, die koning Hassan adviseert in verband met het referendum dat in januari over de toekomst van de Westelijke Sahara wordt gehouden.

Hoeveel Polisario-tegenstanders nog in Marokkaanse kampen en gevangenissen zitten, is onduidelijk. Volgens mensenrechtenorganisaties als Amnesty International zijn de afgelopen jaren honderden inwoners van de Westelijke Sahara verdwenen, vermoedelijk als gevolg van hun arrestatie door Marokkaanse troepen. Marokko en het Polisario betwisten elkaar al sinds 1976 de soevereiniteit over de voormalige Spaanse kolonie. Na een gevechtspauze die twee jaar heeft geduurd is de strijd er vorige week weer opgelaaid. Het Polisario beschuldigt Marokko ervan 200.000 militairen te hebben samengetrokken in het gebied en de door het Polisario bezette oase Tifariti met vliegtuigen te hebben aangevallen. (AP, AFP)