Italiaanse filmregisseur Luigi Zampa (86) overleden

ROTTERDAM, 17 AUG. Afgelopen donderdag overleed in een Romeins ziekenhuis de cineast Luigi Zampa. Hij werd 86 jaar. Luigi Zampa (1905) maakte enkele tientallen films, maar hij dankte zijn roem aan enkele titels uit het begin van zijn loopbaan: Vivere in pace (1946) - over een Italiaans dorpje waar de enige aanwezige Duitse bezetter gezellig dronken wordt met enkele gestrande GI's met desastreuze gevolgen - en Gli anni difficili (1947) over een Siciliaan die zich uit opportunisme tot het fascisme bekeert.

Met deze beide films bekende Zampa zich tot het Neorealisme, de sterk maatschappelijk bewogen filmstroming die direct na de oorlog het aanzien van de Italiaanse filmkunst ingrijpend veranderde. Het Neorealisme zag bewust af van glamourverhalen, "witte telefoon'-decors en filmsterren, en legde zich toe op de verhalen van "gewone' mensen. Zampa was een vriendelijke, regionalistische exponent van dat Neorealisme. Melodramatische effecten schuwde hij niet, koddige humor evenmin en het groteske ook niet.

Met zijn latere films bouwde Zampa een gelijkmatige carrière op in het spoor van de neorealistische ideeën. Zo maakte hij in 1953 Anni facili, waarin een antifascistische leraar uit armoede in de gevangenis belandt, terwijl een voormalige aanhanger van Mussolini goede zaken doet. Hij was medeverantwoordelijk voor het lanceren van Gina Lollobrigida als internationale filmster.