Frederik II vandaag herbegraven

HECHINGEN, 17 AUG. In Potsdam worden vandaag in aanwezigheid van bondskanselier Kohl de Pruisische koningen Frederik Willem I en Frederik II (de Grote) plechtig herbegraven.

De stoffelijke resten zijn vannacht met een speciale trein naar Potsdam overgebracht uit het Hohenzollernslot in Hechingen. Vandaag 205 geleden stierf Frederik de Grote.

De herbegrafenis heeft de Duitsers verdeeld. Voor de tegenstanders was Frederik II de man die van Pruisen een militaire supermogendheid heeft gemaakt; linkse politici, kerkelijke groeperingen en sommige media zouden de aanwezigheid van Kohl en de betrokkenheid van de strijdkrachten bij de herbegrafenis de vrees voor een nieuw Pruisisch- Duits militarisme en nationalisme kunnen aanwakkeren. Kohl heeft aangevoerd dat Frederik een van de grootste persoonlijkheden in de Pruisische en Duitse geschiedenis is geweest. Er wordt vandaag in Potsdam een betoging tegen de herbegrafenis georganiseerd waaraan naar verwachting tienduizend mensen zullen deelnemen. (AP)