EG-helikopter in Kroatië onder vuur

ZAGREB, 17 AUG. Een Nederlandse helikopter van de EG-waarnemers in Joegoslavië is gisteren beschoten nabij de Kroatische stad Novska, in een streek waar hevige gevechten zijn uitgebroken tussen Serviërs en Kroaten.

De vier inzittenden van de helikopter, een tweekoppige Nederlandse bemanning, een Luxemburgse en een Italiaanse waarnemer, bleven ongedeerd. Door de drie omstreeks 11.00 uur op de helikopter afgevuurde kogels werden een ruit en de radio vernield. Na een korte onderbreking is de helikopter doorgevlogen naar de basis van de EG-waarnemers in Zagreb. Volgens een woordvoerder van de waarnemers zal de Nederlandse ambassadeur in Belgrado tegenover de Joegoslavische autoriteiten blijkgeven van "ernstige bezorgdheid' over het incident en zal hij een onderzoek instellen.

Welke gevolgen het incident zal hebben voor het werk van de EG-waarnemers, is een punt van nadere overweging, aldus de waarnemer. De helikopter was wit geschilderd en voorzien van het EG-embleem van gouden sterren op een blauwe achtergrond. De waarnemers waren naar verluidt bezig een uit Slovenië teruggetrokken eenheid van het Joegoslavische leger op de autoweg Zagreb-Belgrado te volgen. Wie heeft geschoten is onduidelijk.

De gevechten bij Novska hadden gisteren het stadje Okucani als inzet, en lijken de opening van een nieuw front in het Servisch-Kroatische conflict. Een organisatie die zich “de territoriale verdediging van West-Slavonië” noemt, blijkt eerder deze week de Kroatische bevolking van het door zowel Serviërs als Kroaten bewoonde Okucani te hebben gesommeerd het stadje te verlaten. Gisteren werden rondom Okucani, in overwegend door Serviërs bewoonde dorpen, overal barricades opgeworpen. Sindsdien treffen de Serviërs en de Kroatische Nationale Garde elkaar in vuurgevechten, waarbij aan Kroatische zijde gisteravond één dode en meerdere gewonden zijn gevallen. Ambulances uit het strijdgebied kwamen gisteravond aan bij ziekenhuizen in Zagreb, ongeveer 150 kilometer westelijk van Okucani.

Volgens het Kroatische persagentschap Hina hebben bewapende Serviërs gisteren bij Vinkovci urenlang de passagiers van een trein naar Osijek gegijzeld, en de vrijlating van een der hunnen geëist. De Kroaten hebben toegegeven, waarop de gijzeling is beëindigd. Ook zouden Serviërs gisteren enige tijd de autoweg Zagreb-Belgrado hebben geblokkeerd.