Bondscoach Geserick vraagt faciliteiten voor Olympisch baanrennen

STUTTGART, 17 AUG. Bondscoach Eric Geserick staat te trappelen van ongeduld om volgend jaar een bijna perfecte trainingsstage te kunnen maken met zijn baanrenners. Hij wil het talent van zijn leergierige jongeren ontwikkelen, maar daartoe moeten zijn plannen met het oog op de Olympische Spelen in Barcelona niet doorkruist worden door andere belangen, bijvoorbeeld van de sponsors.

“Indien ik de vrije hand krijg, kan ik mijn ideeën uitvoeren. De trainingen moeten intensiever en uitgebreider worden. Iedereen moet er achter staan. Ik denk dat de bond en de sponsors overtuigd zijn dat Nederland op de baan in Spanje kans op medailles heeft.” De coach van de baanrenners stak gisteren na de uitschakeling van het Oranje-kwartet in de ploegenachtervolging een vurig pleidooi af voor meer faciliteiten. De zesde plaats en de tijd van 4.14,562 hadden het al aanwezige enthousiasme nog meer aangewakkerd.

“Er zit progressie in deze groep. Alleen Cent is stabiel, maar hij zit met zijn werk als bouwvakker. De overige leden van de selectie moeten en kunnen nog groeien. Cent, Beumer, Broeren (in de kwartfinales voor het eerst ingezet) en Van Bon zitten in de groei. De halve finales moeten in Barcelona na een ideale aanloop mogelijk zijn. Een medaille ook, maar dan heb ik wel de steun van alle betrokkenen nodig.”

In de kwartfinales was het Nederlands kwartet al bij voorbaat kansloos tegen de Duitse TGV, die 's morgens in de kwalificatieritten met 4.08,064 een nieuw wereldrecord had gevestigd. Het oude stond met 4.10,877 op naam van de Sovjet-Unie.

In het duel met het Nederlandse viertal (Beumer, Cent, Broeren en Knaven) doken de Duitsers enkele hondersten van seconden onder de supertijd (4.07,707). Deze registratie wordt evenwel niet als record erkend, omdat twee teams in de baan waren. “Eerlijk gezegd, had ik er vooraf een hard hoofd in. Ik vreesde dat de Duitsers mijn ploeg zouden inhalen. In het praatje vooraf heb ik de groep opgejut dat ze hoe dan ook de Duitsers achter zich moesten houden.”

En dat lukte, al scheelde het slechts enkele tientallen meters. En passant verbeterde het Nederlandse viertal de kwalificatietijd met bijna drie tellen. Voor Geserick andermaal het bewijs dat zijn ploeg nog groeiende is. “De zesde plaats in de eindklassering bewijst dat ook. Vorig jaar eindigden we nog als tiende. Er zit vooruitgang in.”

Vjatsjeslav Jekimov werd in Stuttgart onttroond als wereldkampioen achtervolging bij de professionals. In de halve finales verloor de Sovjet uit de ploeg van Peter Post van de Fransman François Moreau, vorig jaar winnaar van de zilveren medaille. De 26-jarige Fransman versloeg later in de finale de Brit Shaun Wallace. Jekimov eindigde op de vierde plaats. Het brons was voor Sturgess.

Petra Rossner werd wereldkampioene achtervolging over 3 km geworden. In de finale versloeg de vroegere Oostduitse de Amerikaanse Janie Eickhoff. De 24-jarige studente uit Leipzig bezorgde het verenigde Duitsland de derde gouden medaille tijdens de WK wielrennen op de baan.

Wereldkampioene sprint Ingrid Haringa heeft in de nacht van donderdag op vrijdag nauwelijks geslapen. “Ik heb zeker dertig keer de finale opnieuw gereden, telkens klonken de tonen van het Wilhelmus in mijn hoofd. Ik heb in alle hoeken van mijn tweepersoons bed gelegen. Zo heb ik liggen woelen”, vertelde de 27-jarige politie-agente voordat ze begon aan de training voor de kwalificatieritten puntenkoers van vandaag.

De vroegere nationale schaatskampioene ontving per fax een gelukstelegram van koningin Beatrix en prins Claus en de gelukwensen van haar collega's van het Heemsteedse politiekorps. Ook minister D'Ancona liet van zich horen.