APPELGELEI

Ieder jaar krijg ik met de Kerst van mijn Canadese schoonzus naast andere cadeaus steevast een piepklein potje appelgelei.

Die gelei is zo lekker op toast of als toespijs bij koude vleesschotels dat ik me al jaren afvroeg waarom het zo'n klein potje moest zijn. Na zelf proberen weet ik het - elke kilo appels levert namelijk maar krap 4 dl gelei op. Bij de door mijn schoonzus gebruikte "crab apples', kleine, wilde appeltjes, is de opbrengst nog kleiner.

Voor circa 5 dl: 3 pond appels, in vieren gesneden 700 g kristalsuiker 1 citroen, in vieren gesneden en pitjes verwijderd

Meng alle ingrediënten in een magnetronkom van 4 liter inhoud. Leg er het deksel op en zet de kom 20 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Neem de kom uit de magnetron en druk het mengsel door een fijne zeef (of groentemolen met fijne schijf). Zeef de gelei door twee lagen vochtig gemaakte, ongebleekte katoen. Bewaar de moes voor appelmoes (circa 3-4 liter). Doe de gelei over in een schone magnetronschaal van 3 liter inhoud. Zet die onafgedekt circa 25 minuten in de magnetron op 100% of tot de gelei stevig wordt. Neem uit de magnetron en doe de gelei over in gesteriliseerde potten.

    • Kim Maclean