Zestien doden in zuidoosten Turkije op verjaardag PKK

DIYARBAKIR, 16 AUG. Op de zevende verjaardag van de campagne voor onafhankelijkheid van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn gisteren in het zuidoosten van Turkije ten minste zestien mensen om het leven gekomen.

Op een hoofdweg tussen Diyarbakir en Bitlis schoten enkele tientallen guerrillastrijders twee regeringsmilitairen dood. Turkse veiligheidstroepen begonnen enkele uren daarna een grootscheepse operatie tegen Koerdische opstandelingen bij Sirvan. Hierbij werden volgens Turkse zegslieden zeker veertien Koerdische strijders doodgeschoten, onder wie zeven vrouwen. De gevechten tussen de veiligheidstroepen en de Koerden gingen gisteren tot diep in de avond door. Bij de strijd raakten een militair en drie politie-agenten gewond.

Ook elders in het grotendeels door Koerden bewoonde zuidoostelijke deel van Turkije was het gisteren onrustig. In veel plaatsen hadden illegale demonstraties plaats, waarbij in totaal zeker 48 mensen werden gearresteerd.

De Turkse regering heeft intussen een tiental Duitse toeristen, die twee weken geleden door Koerdische strijders werden ontvoerd, ervan beschuldigd hun ontvoering zelf in scène te hebben gezet. Vorige week werden de tien Duitsers vrijgelaten (vijf anderen hadden tijdig weten te ontsnappen). Een zegsman van de Duitse ambassade noemde de Turkse beschuldiging absurd. (AP, Reuter)