"VS moeten Japanners excuses aanbieden voor Tweede Wereldoorlog'

TOKIO, 16 AUG. De Verenigde Staten zouden zich bij Japan moeten verontschuldigen voor de Tweede Wereldoorlog, zo heeft Nobuo Ishihara, een woordvoerder van de Japanse regering gisteren, op de dag van de herdenking van de Japanse capitulatie in 1945, tegenover het persbureau Kyodo verklaard.

“De hele wereld is verantwoordelijk voor de oorlog”, antwoordde Ishihara, de adjunct-kabinetssecretaris op de vraag of Japan zich bij Washington zou moeten excuseren voor de aanval op Pearl Harbour, in december vijftig jaar geleden.

Gevraagd of hij daarmee bedoelde dat het juist de Verenigde Staten zijn die zich zouden moeten verontschuldigen, zei Ishihara: “Ja... omdat oorlog niet kon worden voorkomen, zouden alle betrokkenen bij zich zelf te rade moeten gaan. Het zal tientallen of honderden jaren duren voor het juiste oordeel wordt gegeven over wie verantwoordelijk was voor de oorlog.”

Ishihara gaf commentaar op berichten dat de burgemeester van Honolulu, Frank Fasi, de Amerikaanse president George Bush heeft gevraagd Japanse functionarissen uit te nodigen voor de herdenking van de aanval op Pearl Harbour, nabij Hawaii. Fasi vindt dat de Japanners dan wel eerst bereid moeten zijn formeel hun excuses aan te bieden. De VS hoeven zich niet bij Tokio te verontschuldigen voor de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, waarmee een eind kwam aan de oorlog, meent Fasi.

Ishihara zei in een reactie dat de Japanse regering geen plannen heeft de herdenking van de aanval op Pearl Harbour bij te wonen; een uitnodiging daartoe is ook nog niet ontvangen. De functionaris wilde niet zeggen wat de Japanse reactie zal zijn indien de VS wel een uitnodiging versturen.

De Japanse keizer Akihito en premier Toshiki Kaifu namen gisteren bij de Hal van de Krijgskunst in Tokio deel aan plechtigheden ter herdenking van het einde van de oorlog, 46 jaar geleden. Kaifu weigerde echter een bezoek te brengen aan de beruchte Yasukuni-schrijn, die is opgericht ter nagedachtenis van de 3,1 miljoen Japanners, inclusief oorlogsmisdadigers, die in de oorlog omkwamen. Twaalf van de 21 ministers uit Kaifu's kabinet bezochten de schrijn wel. (AP, Reuter)

Foto: De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko namen gisteren deel aan een plechtigheid ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. (Foto AP)