Volmac vergroot controle op grootste dochtermaatschappij

ROTTERDAM, 16 AUG. De Volmac Software Groep (VSG), Nederlands grootste automatiseringsbedrijf, heeft werkmaatschappij Volmac Nederland onder directe controle van de groepsdirectie gebracht.

P. van 't Hoff, directeur van Volmac Nederland, is opgenomen in de directie van de Groep.

Door de controle op Volmac Nederland te versterken wil VSG (3600 werknemers) zijn grootste werkmaatschappij (1800 werknemers) efficiënter laten werken. De VSG kampt al geruime tijd met sterk dalende winstcijfers en stagnatie van de orderstroom.

Van 't Hoff (48) was de enige directeur van Volmac Nederland na het vertrek van mede-directeur A.P. Nederlof. Nederlof vertrok zes weken geleden om “persoonlijke redenen”. Hij begint op 26 augustus als directeur van het programmatuurbedrijf Oracle Nederland in De Meern.

Volgens financieel directeur drs. B.C. Brix dient de herstructurering van Volmac Nederland de resultaten te verbeteren. De werkmaatschappij is al een half jaar bezig haar organisatiestructuur duidelijker te enten op onderscheiden marktsegmenten.

Naast Volmac Nederland bekijkt de VSG ook de posities van zijn 25 andere werkmaatschappijen, aldus Brix. Denkbaar is dat de VSG activiteiten van gelijksoortige dochters bundelt. De werkmaatschappijen Interprogram en G&D doen bijvoorbeeld hetzelfde werk als Volmac Nederland, maar hebben een ander profiel in de markt. Of het verantwoord is werkmaatschappijen samen te voegen is onderwerp van overleg. Mogelijk geeft de VSG op 10 september, wanneer de halfjaarcijfers worden bekendgemaakt, daarover uitsluitsel.

Eerder deze week werd bekend dat de Rotterdamse VSG-dochter ICS (Instituut voor Computer Software) in grote financiële moeilijkheden verkeert. Het bedrijf moet mogelijk surséance van betaling aanvragen. Van de 250 ICS-medewerkers komt waarschijnlijk meer dan de helft op straat te staan. Commercieel directeur C. Rietman vertrok twee maanden geleden al bij ICS.

Volmac zit sterk in de moeilijkheden. In 1990 ging de nettowinst flink terug met ruim twintig procent en in juni 1991 werd de winstverwachting opnieuw naar beneden bijgesteld. Toen sprak het automatiseringsconcern de verwachting uit dat het nettoresultaat over het lopende boekjaar tussen de 30 en 45 procent zou dalen. Volmac behaalde vorig jaar een nettowinst van 80,7 miljoen gulden.