VEELZIJDIGE SAUS

Hardgekookte eitjes met een pikante groene saus laten zich 's zomers gemakkelijk weghappen.

De eitjes kunnen worden gegeten als voorgerecht met geroosterd brood en boter, of deel uitmaken van een wilde mix: veel kleine gerechtjes waaruit ieder naar wens zijn maaltijd samenstelt. De pikante groene saus kan ook worden gegeten bij andere zaken als koude kip of rosbief, geroosterde koteletjes of een mooi visje. De saus kan ook als tapenade worden gegeten op een toastje.

Benodigd voor een ruime hoeveelheid saus: 1-2 bruine boterham, verkruimeld wijnazijn 40 g pijnboompitten 40 g ontpitte groene olijven 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt 1-2 rode Spaanse peper 3 ansjovisfilets (onder olie) 3 volle eetlepels zeer fijngehakte krulpeterselie 2 eetlepels citroensap 6 eetlepels olijfolie zout en versgemalen zwarte peper

Het mooist wordt deze saus wanneer alle ingrediënten samen worden fijngewreven in een ruime vijzel. Maar dan ben je wel even bezig. Een keukenmachine is in dit geval een uitkomst, al wordt de saus wel wat ruller, maar dat heeft zo zijn charme.

Week het brood in een scheut azijn. Knijp het uit en maal het brood fijn in een keukenmachine met de pijnboompitten, olijven, kappertjes, Spaanse peper, ansjovis en peterselie. Doe de dikke massa over in een ruime kom en leng het aan met citroensap. Roer er dan lepelsgewijs de olijfolie bij tot een smeuïge saus is verkregen. Proef op zout en maal er desgewenst nog wat zwarte peper bij. Halveer het gewenste aantal hardgekookte eieren, leg ze op een platte schaal (snijkant boven) en garneer ze met een theelepel van de saus. Serveer de rest van de saus er apart bij. Een eventueel restant van de saus is gemakkelijk enkele dagen houdbaar in de ijskast.