Uitbarsting vulkaan in zuidelijk deel van Andes

RIO GALLEGOS, 16 AUG. In de zuidelijke Argentijnse provincie Santa Cruz is de noodtoestand afgekondigd, nadat twee vulkanen in het Chileense deel van de Andes tot uitbarsting zijn gekomen en het gebied met as en stof in duisternis hullen.

De wolk heeft inmiddels de Falkland-eilanden bereikt, waar de bevolking is aangeraden binnenshuis te blijven. Luchtverkeer naar en op deze eilanden is gestaakt.

De vulkanen Hudson (2.600 m) en San Valentin (4.058 m) werden vorige week actief. De uitgestoten gassen zijn niet giftig, maar kunnen ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen veroorzaken. De wolk uit de beide vulkanen wordt door een krachtige westelijke wind in de richting van de Atlantische Oceaan geblazen. De as valt daaruit neer in een honderden kilometer brede baan en heeft op sommige plaatsen een dikte van zes à zeven centimeter, waardoor watervoorziening en weidegronden bedreigd worden. Het Argentijnse ministerie van volksgezondheid brengt gasmaskers en watervoorraden naar Santa Cruz over.

De rookwolk, die een hoogte bereikt van zestien kilometer, en de vallende as verduisteren een deel van de provincie Santa Cruz. Het zicht zou soms niet meer dan 100 meter bedragen. Autoriteiten zouden de evacuatie overwegen van enkele dorpen met een gezamenlijke bevolking van 6.000 personen in de directe nabijheid van de vulkanen.

Veel telefoons in het gebied zijn uitgevallen ten gevolge van elektrische ontladingen die samenhangen met de vulkaanuitbarsting. In stadjes aan de voet van de Andes werden aardschokken gevoeld, evenals in de provincie Chubut, die in het noorden Santa Cruz begrenst.

Twee Argentijnse luchtvaartmaatschappijen - Aerolineas Argentinas en Austral - hebben hun vluchten naar en in het gebied gestaakt, uit vrees voor beschadiging van de motoren door de vulkaanas. Op 15 december 1989 moest een Boeing 747 van de KLM in Anchorage een noodlanding maken nadat deze was terechtgekomen in een aswolk uit de vulkaan Mount Redoubt in Alaska. Door de asdeeltjes vielen gedurende enige tijd alle vier motoren van de Boeing uit. (AFP, AP)