Suriname kampt met tekort aan verpleegkundigen

PARAMARIBO, 16 AUG. Ruim honderd Surinaamse verpleegkundigen en ziekenverzorgenden hebben in de loop van dit jaar maatregelen genomen om te kunnen emigreren.

Door hun vertrek komt de kwaliteit van de gezondheidszorg in Suriname onder zware druk te staan. Van de A-verpleegkundigen is vanaf januari 1988 al 46 procent naar elders vertrokken. De verpleegkundigen vinden dat ze te weinig betaald krijgen en onder te slechte omstandigheden moeten werken. Het materiaal waarmee zij moeten werken verkeert in slechte staat. De aanschaf van nieuwe apparatuur is niet mogelijk, door de deviezenproblemen waarmee Suriname kampt. De mogelijkheden voor verpleegkundigen om verder te studeren en carrière te maken zijn in Suriname bovendien uiterst gering. De verpleegkundigen vertrekken naar Nederland, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten, waar de meesten zonder problemen een goed betaalde baan kunnen krijgen.