"Stabiliteit van Duitsland niet bedreigd door extremisme'

BONN, 16 aug. - Rechts extremisme, dat in West-Duitsland aan belang heeft ingeboet, manifesteert zich op gewelddadige wijze in het oosten van het land. Dat heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken, Wolfgang Schäuble, gisteren gezegd.

Bij de presentatie van het jaarlijkse rapport over de binnenlandse veiligheid beklemtoonde hij echter dat het extremisme de stabiliteit van Duitsland niet in gevaar brengt.

Schäuble noemde de ultra-linkse RAF, de Rote Armee Fraktion, de grootste terroristische bedreiging voor Duitsland. De RAF vermoordde in april de industrieel Detlef Rohwedder, hoofd van de Treuhand. Deze organisatie probeert de industrie in de vroegere DDR te privatiseren.

Volgens het rapport zijn tweeduizend neo-nazis bij de politie in het oosten bekend en het geeft toe dat het werkelijke aantal extreem-rechtsen vermoedelijk veel hoger is.

Schäuble kon echter berichten niet bevestigen dat er zo'n vijftienduizend neo-nazi's in de vroegere DDR actief zijn.

De minister zei zich er zorgen over te maken dat rechtse "skinheads' in Oost-Duitsland aanvallen uitvoeren op asielzoekers uit de Derde wereld en uit Oost-Europa. (Reuter)