Provincie wil "flitstrein' in Den Haag

DEN HAAG, 16 AUG. Het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland vindt dat de toekomstige hoge-snelheidstrein (HST) tussen Parijs en Amsterdam ook in Den Haag moet stoppen. Dat bleek gistermiddag uit de woorden van de commissaris van de koningin, mr. S. Patijn. Gedeputeerde Staten maken hun standpunt binnenkort officieel bekend.

Volgens de kabinetsplannen stopt de trein na 2000 juist niet in Den Haag en komt er een nieuwe, rechtstreekse lijn tussen Rotterdam en Schiphol. Patijn betwijfelt of er wel zo'n nieuw tracé moet komen. “Wij hechten erg aan het groene hart en daar gaat het regeringsvoorstel dwars doorheen.”

In elk geval moet de hoge-snelheidstrein wel in Nederland rijden, is de opvatting van de provincie. De Zuidhollandse commissaris ontving uit handen van de Haagse wethouder P. Noordanus het boekje "Den Haag aan de lijn' met een pleidooi voor aansluiting van deze gemeente op de hoge-snelheidstrein. Dat kan door de trein te laten rijden op de bestaande verbinding tussen Rotterdam, Den Haag, Schiphol en Amsterdam. Deze "oude lijn' wordt in verband met de uitbreidingsplannen van de NS verbreed. Zolang er geen nieuwe lijn is aangelegd, zal de HST, met aangepaste snelheid, vanaf 1995 al deze route volgen.