Perez: wellicht enkele weken; Oplossing voor gijzelaarszaak vergt meer tijd

JERUZALEM-BEIROET, 16 AUG. Alle betrokkenen bij de onderhandelingen over de internationale gijzelaarskwestie hebben gisteren en vandaag gewaarschuwd dat er nog geruime tijd zal zijn gemoeid met het vinden van een oplossing, al blijven ze optimistisch.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, die enkele dagen vakantie neemt in Zwitserland, verklaarde vanmorgen in Luzern dat er geen subtantiële struikelblokken meer zijn voor een overeenkomst inzake een grote ruil van de Westerse gijzelaars in Libanon, een zevental in Libanon vermiste Israelische militairen en een groep Libanese en Palestijnse shi'ieten die in handen van Israel verkeren. Hij toonde zich nog steeds optimistisch over de kansen op een oplossing. “Ik heb alle reden om aan te nemen dat er binnen enkele weken iets kan gebeuren, maar ik kan geen enkele garantie geven. Maar ik ben hoopvol, zeer hoopvol”, verklaarde hij vanmorgen.

De voornaamste Israelische onderhandelaar, Uri Lubrani, zei gisteravond in Jeruzalem na zijn terugkeer uit Genève, waar hij heeft overlegd met Perez de Cuellar en andere VN-functionarissen, dat de zaak vermoedelijk nog veel tijd zal vergen. “Je hebt geduld nodig en nog eens geduld. Dit is een heel belangrijke stap maar er zal niets van de ene op de andere dag gebeuren.” Volgens Lubrani is het wachten nu op de voortgang die de secretaris-generaal van de VN en zijn staf zullen boeken bij hun pogingen de verschillende partijen nader tot elkaar te brengen.

De hoogste shi'itische geestelijke in Libanon, sjeik Mohammed Mehdi Shamseddine, heeft gisteren de militante groeperingen die de Israelische militairen of hun stoffelijke overschotten in handen hebben, aanbevolen om de door Israel verlangde informatie over het lot van de zeven vermisten aan de secretaris-generaal van de VN te verstrekken. Israel heeft de laatste dagen herhaaldelijk verklaard dat het geen enkele concessie zal doen alvorens het betrouwbare gegevens heeft over dit zevental. De sjeik verklaarde zelf niet over de bewuste informatie te beschikken.

De opvolger van de shi'itische sjeik Abdel Karim Obeid, een van de belangrijkste shi'ieten die in Israelische handen verkeert, drukte daarentegen de ontvoerders van de Westerse gijzelaars op het hart om deze allemaal vast te houden tot sjeik Obeid is vrijgelaten. “Wij eisen van hen die de controle uitoefenen over de zaak van de (Westerse) gijzelaars om geen enkele andere gijzelaar meer vrij te laten zolang de zaak van sjeik Abdel Karim Obeid niet is opgelost”, aldus sjeik Ahmed Taleb gisteren.

In Syrië heeft de door de regering gecontroleerde krant Tishrin Israel er gisteren van beschuldigd de vrijlating van de gijzelaars tegen te werken. “De beurt is nu aan Israel (om iets te doen), want Israel is er nu verantwoordelijk voor dat de crisis nog steeds voortduurt”, verklaarde de krant. Ook beschuldigde het blad Israel van een anti-Syrische campagne. (Reuter, AP, AFP)