Onderzoek naar manipulatie bij Salomon Brothers

Het Amerikaanse effectenhuis Salomon Brothers wordt aan een diepgaand onderzoek onderworpen naar praktijken waarbij veilingen van Amerikaans schatkistpapier werden gemanipuleerd en waarbij veilingregels werden overtreden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de SEC - de controlecommissie van de Newyorkse effectenbeurs - de Fed - het bestuur van de centrale banken - en de antitrust-afdeling van het ministerie van justitie.

De uitkomst van het onderzoek zou het effectenhuis zijn positie als handelaar in nieuw uit te geven staatsleningen kunnen kosten en zelfs zijn functie van broker-dealer.

Door het geven van niet bestaande opdrachten van cliënten wist Salomon veel meer aan obligaties binnen te halen dan de limiet van 35 procent. Bij een veiling in mei haalde Salomon zelfs 85 procent binnen, waarmee hij de markt naar zijn hand kon zetten.

De directie van Salomon blijkt al in april op de hoogte te zijn gesteld over manipulaties door hun eigen handelaren, maar zij verbond daar verder geen gevolgen aan en stelde ook de autoriteiten daarvan niet op de hoogte. Er wordt gespeculeerd over de positie van topman John Gutfreund en twee andere directieleden die eveneens kennis droegen van de praktijken.