Meijer in commissie voor dienstplicht

DEN HAAG, 16 AUG. W. Meijer, commissaris van de Koningin in Drenthe, wordt de nieuwe voorzitter van de staatscommissie voor de herziening van de dienstplicht.

Voor de commissie zijn ook de oud-fractievoorzitter van de VVD, J. Voorhoeve, en de burgemeester van Katwijk, G. van Montfrans-Hartman (CDA) gevraagd. Minister Ter Beek (defensie) besloot dit voorjaar een commissie in te stellen die hem moet adviseren over herziening van de dienstplicht. De roep in het parlement de dienstplicht af te schaffen wordt sterker. Ter Beek heeft tijdens de behandeling van zijn Defensienota in de Tweede Kamer gezegd dat hij niet inziet hoe de dienstplicht afgeschaft kan worden. De commissie krijgt anderhalf jaar de tijd om de minister van advies te dienen. Op dit moment worden jaarlijks ongeveer 45.000 dienstplichtigen opgeroepen. De diensttijd is teruggebracht naar twaalf maanden.