Lot van zeven vermiste Israelische militairen is nog onduidelijk

Drie van de zeven Israelische militairen die in Libanon worden vermist en over wier lot de regering van premier Shamir opheldering wil, zijn al negen jaar spoorloos.

Zacharia Baumel, Zvi Feltmann en Jehuda Katz namen als bemanning van een tank deel aan de invasie van Libanon die de operatie Vrede voor Galilea werd genoemd, tot zij op 11 juni 1982 na een treffen met het Syrische leger bleken te zijn verdwenen. Volgens informatie van het Israelische leger zijn zij overgebracht naar de Syrische hoofdstad Damascus, waar zij tijdens een parade door de stad samen met hun buitgemaakte tank aan het publiek werden getoond.

Later heeft Syrië als onderdeel van een ruil van krijgsgevangenen vier doodskisten aan Israel overgedragen, maar drie van de lichamen in de kisten waren niet van militairen uit Israel en het vierde werd geïdentificeerd als niet van één van de drie. De Syriërs claimen echter dat zij sindsdien geen Israelische soldaten of hun stoffelijke resten in hun macht meer hebben. Ook zegt Damascus niets van het vermiste drietal te weten. Israel houdt Syrië echter voor hun lot veantwoordelijk, omdat de drie zijn verdwenen nadat zij naar dat land zijn gebracht.

In april 1983 verdween Samir Asa'ad, een Druzische soldaat in Israelische dienst. Hij bleek te zijn ontvoerd door het zogenoemde Democratisch Front voor de bevrijding van Palestina, dat hem een jaar later op televisie toonde. Kort daarna, in juni 1984, liet deze organisatie weten dat Asa'ad was gedood tijdens een Israelisch bombardement. Maar volgens de Israelische autoriteiten is hij nooit op de plek geweest waar hij zou zijn omgekomen.

Op 17 februari 1986 werden Yossef Pink en Rachamim Levi Elsheikh, beiden militair in het Israelische leger, in de Israelische veiligheidszone in Zuid-Libanon ontvoerd door de Hezbollah, zo maakte deze pro-Iraanse shi'itische organisatie in Libanon zelf bekend. Over hun lot is verder niets bekend. Hezbollah heeft tot voor kort nooit informatie over de twee gegeven, maar zei eerder deze week twee Israelische militairen in handen te hebben.

Niet bekend