Jordaanse Nederlander mag geboorteland niet verlaten; Vlaardinger zou dienstplicht moeten vervullen in Jordanië

ROTTERDAM, 16 AUG. De 25-jarige Nederlander Bessem Ibrahim, die internationale faam geniet als karate-expert, zou gisteren als sportleraar in dienst treden bij de Penitentiaire Inrichtingen in Scheveningen. Ibrahims nieuwe werkgever moet echter nog een onbepaalde tijd op hem wachten: de karateka mag zijn geboorteland Jordanië niet verlaten.

Via een Nederlands reisbureau kreeg de werkgever van Ibrahim enkele dagen geleden te horen dat de nieuwe sportleraar Jordanië niet mag verlaten. De Nederlander, die zich in Scheveningen bezig zou gaan houden met de opleiding in zelfverdediging voor gevangenbewaarders, was de afgelopen weken in zijn geboorteland op vakantie. Toen hij wilde terugkeren naar Nederland werd hij op het vliegveld van Amman tegengehouden.

Bessem Ibrahim is woonachtig in Vlaardingen, zijn ouders vestigden zich in Nederland toen hij twee jaar was. Het hele gezin nam zo spoedig mogelijk de Nederlandse nationaliteit aan en vijftien jaar geleden hebben zijn ouders via de Jordaanse ambassade in Londen hun oorspronkelijke nationaliteit opgegeven. Ibrahim zelf heeft nooit een Jordaans paspoort gehad en heeft in Nederland zijn militaire dienstplicht vervuld.

De Nederlander is getrouwd met een Jordaanse en heeft een kind van een jaar. Hij logeert bij zijn schoonfamilie in Irbid, in het noorden van Jordanië. Ook na de vakantie vorig jaar ontstonden er problemen bij zijn vertrek vanaf het vliegveld van Amman. “Ik dacht dat er toen sprake was van een misverstand en zag geen reden dit jaar niet te gaan”, aldus Ibrahim vanuit Irbid. “Nu mag ik alleen weg als ik 6.000 dollar betaal, dat is de prijs waarvoor Jordaniërs hun dienstplicht kunnen afkopen. Maar daar begin ik niet aan, ze hebben geen recht op dat geld. Ik ben Nederlander.”

Ibrahim beklaagt zich over het optreden van de honorair consul voor Nederland in Amman, dr. Raouf Sa'd Abujaber. “Die wil me niet helpen en heeft trouwens geen enkele invloed.” De honorair consul probeert in een telefoongesprek vooral om de zaak buiten de publiciteit te houden. Naar zijn zeggen is de affaire opgelost als de Nederlander een kopie toont van het Jordaanse paspoort van zijn vader. Vrienden in Nederland van Ibrahim zeggen dit document te hebben opgevraagd bij de Jordaanse ambassade in Londen, maar geen medewerking te krijgen.

Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken zegt niet optimistisch te zijn over Ibrahims kansen Jordanië uit te komen. De ervaring leert dat deze landen een andere nationaliteit van voormalige burgers niet accepteren. “Regelmatig zijn er bijvoorbeeld problemen met hier geboren kinderen van Marokkaanse ouders.”

Volgens Buitenlandse Zaken is een protest van Nederland omdat een onderdaan wordt gedwongen in buitenlandse krijgsdienst te treden pas aan de orde als is vastgesteld of Bessem Ibrahim al of niet een dubbele nationaliteit heeft. De Nederlandse ambassade in Damascus (Syrië) heeft enkele dagen geleden uit Den Haag opdracht gekregen dit uit te zoeken. Vanochtend zei de Nederlander nog geen contact te hebben gehad met deze ambassade. Hij zou niet in staat vanuit Irbid dit contact met Damascus te leggen.

De Nederlander rijdt overigens in de auto van zijn schoonvader dagelijks op en neer tussen Irbid en Amman waar hij zich telkens moet melden, een rit van tweemaal drie uur.