Inwoners Apeldoorn maken jacht op gewapende overvallers

APELDOORN, 16 AUG. Inwoners van de gemeente Apeldoorn hebben deze week de daders van twee gewapende overvallen achtervolgd die daarna zijn ingesloten door de politie.

De eerste overval had woensdagavond plaats. Een geldloper werd door twee gewapende mannen bedreigd. De man weigerde het geld af te geven, waarna een schot werd gelost. Op het moment dat de geldloper toch kans zag het geld in de bankkluis op te bergen merkten passagiers in een passerende bus dat hij werd bedreigd.

Vier dienstplichtige militairen verzochten de chauffeur te stoppen en zetten de achtervolging op de overvallers in. De inmiddels gewaarschuwde politie kon de daders na een klopjacht aan de hand van het signalement aanhouden.

Gisterochtend om één minuut voor half negen had de tweede overval plaats. Nu op een postagentschap annex sigarenzaak. Twee gemaskerde mannen eisten de inhoud van de kas maar de eigenaar weigerde die af te staan. Uit het alarmpistool van een van de overvallers klonken drie schoten. Na een gevecht sloegen de mannen op de vlucht, achtervolgd door de eigenaar, die voorbijgangers toeriep: “Ik ben overvallen.”

Daarop holde een aantal van hen met de man mee. Onder hen bevonden zich twee medewerkers van een bedrijf die een koevoet uit hun wagen hadden gehaald. Een passerende docent van de rechercheschool zette op zijn fiets de achtervolging in. Samen met andere burgers wist hij een overvaller te overmeesteren. Diens metgezel werd later in het struikgewas gevonden. Het was de derde keer in ruim een jaar dat dit postagentschap is overvallen. Het echtpaar is ernstig aangeslagen, aldus de politie.

Het aantal gewapende overvallen in Apeldoorn bedraagt sinds begin dit jaar zestien. In dertien gevallen konden de daders worden aangehouden.

Volgende week ontvangen de vier dienstplichtigen en de docent aan de rechercheschool voor het front van de troepen een "tevredenheidsbetuiging' plus een geldelijke beloning uit handen van kolonel R. Lugt.