Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Hudig-Langeveldt in nieuwe "Eenheid'

NEW YORK, 16 AUG. Het voorgenomen bod van verzekeringsmakelaar Rollins Burdick Hunter op de aandelen van de Rotterdamse Hudig-Langeveldt Groep, Nederlands grootste assurantiebemiddelaar, toont opnieuw de expansiedrang van de Amerikaanse verzekeraar Aon Corporation.

Aon, moedermaatschappij van Rollins Burdick en gevestigd in Chicago, heeft onder leiding van topman Patrick Ryan de afgelopen negen jaar een sterke groei doorgemaakt. De 54-jarige Ryan is ook grootaandeelhouder van Aon, met 13 procent van de uitstaande stukken. In 1982 verkocht hij zijn eigen verzekeringsmaatschappijtje aan het veel grotere Combined International Group. In ruil daarvoor kreeg hij het aandelenpakket en de voorzittersstoel.

Ryan, zoon van een autohandelaar in Wisconsin, begon zijn eigen maatschappij door verzekeringen te verkopen aan mensen die zojuist een auto op afbetaling hadden gekocht. Het betrof verzekering tegen vroegtijdig overlijden, zodat de auto-afbetaling geen last voor nabestaanden zou worden. Hij verkocht de polissen via autodealers.

Na de fusie met Combined zat Ryan niet stil. Hij herdoopte de maatschappij tot “Aon”, een Keltisch woord voor “eenheid”. Zo kocht hij dat zelfde jaar nog de Rollins Burdick Hunter, een nieuwe activiteit waarmee de groep toegang kreeg tot grote bedrijven die traditioneel hun verzekeringen kopen van makelaars. In 1986 kocht Aon vervolgens de Life Insurance Co. of Virginia voor 557 miljoen dollar. Daarmee vergrootte Aon zijn geografische spreiding. In totaal gaf de verzekeringsgroep sinds 1982 1,2 miljard dollar uit aan overnemingen, aldus een woordvoerder.

De meest spectaculaire zet - en één die volgens waarnemers tekenend is voor Ryan - deed Ryan vorig najaar. Aon bracht in september een onverwacht en ongevraagd bod uit op Corroon & Black, een New Yorkse verzekeringsmakelaar die al een principe-afspraak voor een fusie had met een Britse concurrent. Dergelijke vijandige biedingen zijn zelfs in de VS hoogst ongebruikelijk in de verzekeringswereld. Ryan slaagde niet met zijn bod omdat Corroon & Black besloot toch met de Britten in zee te gaan. Maar Ryan versterkte wel zijn reputatie een doordouwer te zijn.

Aon heeft nu 15.000 werknemers (inclusief verkopers), van wie 3500 werkzaam zijn bij Rollins Burdick dat 50 vestigingen in de VS heeft.

Aon had in 1981 activa van 2,4 miljard dollar, en een netto winst van 81,7 miljoen dollar ofwel 2,80 dollar per aandeel. Vorig jaar had de groep ruim 10 miljard dollar aan activa, en een netto winst van 239 miljoen dollar, ofwel 3,61 dollar per aandeel. Het rendement op eigen vermogen is na alle overnemingen gedaald van 3,4 procent naar 2,4 procent; het rendement per aandeel heeft evenmin gelijke tred gehouden met de verviervoudiging van de activa.

Het netto-inkomen steeg vorig jaar slechts 2,8 procent, en was in de eerste zes maanden van dit jaar 3 procent lager dan in dezelfde periode in 1990. In zijn kwartaalbericht weet Ryan dat aan “internationale activiteiten van Combined (één van de dochterondernemingen), tegenvallers in de markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en autoleningen.” Ryan was zelf niet beschikbaar voor commentaar.