Het ANC en de rivaliserende Zulu-beweging Inkatha ...

Het ANC en de rivaliserende Zulu-beweging Inkatha maakten gisteren bekend te zullen pogen een einde te maken aan het geweld in de zwarte woonoorden. Bij het zogeheten "zwarte geweld' zijn in het afgelopen jaar naar schatting 2.500 mensen omgekomen.

Volgens het akkoord zullen het ANC en Inkatha een "gedragscode' voor politieke partijen en voor veiligheidstroepen ontwikkelen, waarop gezamenlijke comités moeten toezien. De comités zouden zich tevens bezighouden met de sociaal-economische aspecten van de zwarte woonoorden. Het akkoord, bereikt na bemiddeling van particuliere ondernemers en kerkelijke autoriteiten, zou bekrachtigd worden op een gezamenlijke "Vredesconferentie' op 14 september.

“Iemand die nu zijn brood verdient met een mes of een pistool wordt door dit akkoord niet op andere gedachten gebracht”, schreef de door veel zwarten gelezen krant The Sowetan gisteren, “maar het is het begin van hoop dat er ooit een einde komt aan de chaos.” (AFP, Reuter)