Gerard Veldscholten zet zich in de etalage

TILBURG, 16 AUG. Het ziet er naar uit dat de Duitse wielerformatie Telekom aan het einde van dit seizoen wordt ontbonden. Ploegleider Hennie Kuiper en zijn renners, onder wie Gerard Veldscholten, Gerard Nijboer en Ad Wijnands, moeten daardoor op zoek naar een andere baas. Veldscholten zette zichzelf gisteren in de etalage door de vierde etappe van de Profronde van Nederland te winnen. Aan de finish in het centrum van Tilburg bleef Frans Maassen in het bezit van de leiderstrui.

Drie jaar lang was het stil rondom Veldscholten. En ook dit seizoen dreigde voor de Twent op een drama uit te lopen. In Parijs - Nice (maart) brak hij zijn rechter elleboog, toen hij na de streep door een ploeggenoot omver werd gereden. “Ik was een maand uit de roulatie. Op de manier waarop het peloton tegenwoordig rijdt, is het dan moeilijk weer aansluiting te krijgen.” De bijna 32-jarige Veldscholten bleef buiten de ploeg voor de Ronde van Spanje. Hij werd achter de hand gehouden voor de Ronde van Frankrijk, die er echter voor Telekom niet kwam. De Duitse sponsor rekende, met de wereldtitelstrijd in eigen land, op een wild card. De Tour-directie dacht daar anders over.

Veldscholten: “Dat heeft waarschijnlijk ook de problemen binnen de ploeg veroorzaakt. Het bedrijf had zich meer voorgesteld van dit seizoen. Men rekende op de Tour, nadat er vorig seizoen aardige resultaten waren behaald. Toen het Franse avontuur spaak liep, kwamen de geruchten over nieuwe renners en ploegleiding.” Bij de renners ontstond zelfs de indruk, dat ze na de Profronde van Nederland alleen nog in Belgische kermiskoersen aan de start konden gaan. Geld voor een fatsoenlijk programma zou Telekom liever in de knip houden. Vanuit Stuttgart gaf Hennie Kuiper gistermorgen echter de zekerheid dat de laatste maanden normaal zouden worden afgewerkt.