Excuses aan Lubbers voor incident

DEN HAAG, 16 AUG. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 heeft aan minister-president Lubbers excuses aangeboden voor het incident gistermiddag tijdens de dodenherdenking bij het Indisch monument in Den Haag. Een oorlogsslachtoffer, in behandeling bij het Centrum '40-'45, gooide van dichtbij een rauw ei op het revers van Lubbers.

De ei-gooier is niet door de politie aangehouden. Premier Lubbers heeft volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst geen klacht tegen de man ingediend.

Hoewel de voorzitter van de stichting, R. Boekholt, het incident betreurt en ook het boe-geroep naar Lubbers afkeurt, kijkt hij terug op “een waardige herdenking”. De meeste van de ongeveer 2.500 aanwezigen hebben volgens hem hun emoties weten te bedwingen en zich goed gedragen. Boekholt: “Daar heb ik respect voor.”

Generaal b.d. G.L.J. Huyser, voorzitter van de Pensioen- en Uitkeringsraad, liet weten dat het incident hem pijnlijk heeft getroffen. Het uitjouwen van de minister-president vindt hij “verschrikkelijk en ontsierend voor de herdenking”.

Ook woordvoerders van de Stichting Japanse Ereschulden, die het Lubbers onder meer kwalijk nemen dat zij tijdens het bezoek van de Japanse premier Kaifu niet in de gelegenheid werden gesteld hun doelstelling onder de aandacht te brengen, keurden de actie af. De kranslegging door vertegenwoordigers van de stichting ging gepaard met een langdurig applaus.