Edberg kansloos tegen keiharde service Krajicek

NEW HAVEN, 16 AUG. Richard Krajicek heeft op het tennistoernooi in New Haven voor een sensatie gezorgd. De Hagenaar versloeg in de Amerikaandse stad, waar een prijzengeld van bijna twee miljoen gulden is te verdienen, de Zweedse topper Stefan Edberg, achter Boris Becker de nummer twee op de wereldranglijst. Via 4-6, 6-3 en 6-3 plaatste Krajicek zich voor de kwartfinales.

De nationale kampioen, vierendertigste op de wereldranglijst, overdonderde Edberg met zijn krachtige service. “Zijn returns deugden niet”, was het commentaar van Krajicek, die in New Haven als vijftiende was geplaatst. “Hij miste nog al wat back-hands op mijn tweede service. Door die zwakke returns bleef ik aardig in de wedstrijd.” Edberg verklaarde niet in zijn normale te doen te zijn. “Ik was er niet erg bij. Normaal mis ik nooit zo veel.” Alleen in de eerste set kon de Zweed, in New Haven als eerste geplaatst, zijn hoge positie in de klassementen waarmaken.

Daarna gaven de harde klappen van Krajicek de doorslag. De Nederlander serveerde voortdurend met een snelheid van 190 kilometer per uur en liet acht aces noteren, maar verwoestender waren toch de opslagen waar Edberg zijn racket wel onder kreeg zonder er controle op te kunnen uitoefenen. Na de tweede set met 6-3 te hebben gewonnen, kreeg Krajicek uitzicht op de eindzege toen hij in de derde game van de derde set de service van de Zweed opnieuw brak. “Het kwam geen moment in me op z'n service opnieuw te breken. Ik probeerde alleen maar de bal aan flarden te slaan”. Maar op matchpunt brak hij Edberg nogmaals.

De tweede verrassing kwam op naam van de Zwitser Marc Rosset, die de Tsjechosloawaak Ivan Lendl in twee sets uitschakelde: 6-4, 6-4. Rosset is net als Krajicek een "hard-hitter', maar de partijen waren toch volstrekt afwijkend. Edberg en Krajicek speelden een agressieve, aantrekkelijke partij, Lendl en Rosset stonden als verankerd aan de baseline. “Het was niet mijn bedoeling om achter te blijven, maar ik had gewoonweg de krant niet om op te komen”, zei Lendl. “En telkens als ik iets ondernam lukte het niet”.

Het toernooi in New Haven, in de Amerikaanse staat Connecticut, geldt als een van de opwarmers voor het US Open op Flushing Meadow. Twee andere Nederlanders, Jan Siemerink en Paul Haarhuis, werden uitgeschakeld. Haarhuis capituleerde voor de als negende geplaatste Amerikaan Derrick Rostagno: 3-6, 5-7. Siemerink moest buigen voor Goran Ivanisevic: 6-2 en 6-4. De Joegoslaaf is nummer vijf van de plaatsingslijst.