Boomholletjes

Wandelen in een bos is een belevenis. Vooral in een tropisch bos, waar de bomen veel hoger zijn dan hier.

Er zijn kinderen die wandelen helemaal niet leuk vinden. Bij een wandeling in een bos vervelen zij zich gruwelijk. Dat hoeft niet als je er een gewoonte van maakt om goed om je heen te kijken. Het ritselt daar immers van allerlei planten en dieren en daarom is er altijd wat bijzonders te beleven.

Neem bij voorbeeld boomholletjes. Er zijn verschillende soorten. Als er een tak is afgebroken kan op de plaats van de wond een gat ontstaan. Meestal gaat het hout daar rotten omdat er regenwater in komt. Niet zo best voor die boom en dus moet er een bomendokter bij komen.

Heel bijzondere boomholletjes ontstaan langs natuurlijke weg, door het groeien van de boom. Dat zijn dan geen wonden, maar bij voorbeeld inzinkingen tussen de wortels die boven de grond blijven, zoals op het plaatje. Let maar eens op de beuk, die boom met zo'n mooie gladde groene stam. Op verschillende plaatsen rondom de boom zie je daar holletjes. In een regenperiode zijn die allemaal gevuld met water. De honden weten dat maar al te goed. Die gaan er snuffelen en van het water drinken.

Het is nu interessant dat in die boomholletjes met water, net als in kleine vijvertjes, zich allerlei plantjes en diertjes kunnen ontwikkelen. Door dat water op te zuigen en te zeven heeft men ontdekt dat er van alles in leeft en groeit. Larven van muggen en libellen, algen, wormpjes en nog veel meer.

Natuurlijk wilde men weten waar al dat gespuis vandaan komt. Ook daaraan is een hele geschiedenis verbonden. Verschillende organismen worden door de wind verspreid. Andere komen er aan de poten hangend van vliegende waterinsekten die watertjes zoeken om daar hun eitjes te leggen. Zo kunnen op bijna ieder plekje van onze aarde allerlei plantjes en diertjes terecht komen.