Beurs ongevoelig voor rente, koers Philips weer hoger

ROTTERDAM, 16 AUG. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen nipt hoger ondanks de renteverhoging nadat lagere koersen in New York en Tokio de stemming aanvankelijk drukten. Philips steeg verder.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 92,1 punten, was om 13.00 uur 0,2 punt hoger.

“Ik ben optimistisch over de Nederlandse aandelenmarkt, gezien de economische ontwikkelingen in de VS en Nederlandse en Duitse renteverhogingen”, aldus een analist.

Het belangrijkste lokale nieuws vandaag was het halfjaarresultaat van KNP, dat vandaag na het sluiten van deze krant werd gepubliceerd. De koers van KNP daalde gisteren 1,30 gulden op 52 bij een forse omzet van 452.592 stuks. Analisten verwachten dat lagere pulpprijzen en hogere inkomsten, vooral uit deelnemingen, er toe hebben geleid dat de winst zes tot elf procent is gestegen.

“De halfjaarresulten van KNP zullen het vertrouwen versterken, maar zullen waarschijnlijk geen stimulans zijn voor de koersen”, aldus een handelaar. De stroom interim-resultaten hebben tot nu toe niet geleid tot hogere koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. Veel handelaren wachten nog steeds op goede cijfers van één van de grotere bedrijven, waaruit zou moeten blijken dat de bedrijfsresultaten zich over een breed front herstellen.

Bührmann-Tetterode kon 0,80 gulden klimmen tot 47,30. Banken en uitgevers lagen er vrijwel onveranderd bij. Bij de consumentenwaarden zette Heineken de opmars met 0,80 gulden voort tot 154,80, in het kielzog gevolgd door Wessanen met zes dubbeltjes vooruitgang op 85,20. Gist-brocades zag zich gesteld voor een opgedroogde vraag en bleef staan voor wat het donderdag opbracht: iets boven 36 gulden.

In de havensector haalde Pakhoed twee gulden van de recente verliezen in op 192 gulden. Internatio-Müller kalfde twee kwartjes af op 70 gulden. Fokker steeg 0,70 gulden op 33,50. Hunter Douglas werd een gulden hoger gewaardeerd op 77,50. Elders waren DAF, Hoogovens, Océ en Stork licht aan de beterende hand.

Op de parallelmarkt werd voor snoepfabrikant Van Melle vijf gulden meer betaald op 430 gulden. Donderdag werd dit speculatieve fonds al 11,50 duurder. De koers van Philips steeg naar een nieuw jaarrecord. Philips, gisteren met afstand het meest verhandelde aandeel met 1.998.774 stuks, was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes hoger op 35,50 gulden. Maandag opende Philips op 33,30 gulden. Handelaren zeiden de gesprekken tussen Philips en Sony over een licentie en hoger dan verwachte resultaten van Polygram (voor tachtig procent eigendom Philips) dinsdag. Polygram, dat 1,10 gulden hoger sloot op 38,80 gulden, was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes hoger.

Het noodlijdende automatiseringsfonds Infotheek, dat gisteren sloot op 7,90 gulden, was een dubbeltje hoger. Het Leidse bedrijf maakte bekend dat het onderhands 129.752 aandelen heeft geplaatst “tegen een koers die ruim boven de huidige beurskoers ligt”.

De Van Dorp Groep (school- en kantoorbenodigdhedenhandel) was vijfig cent hoger op 44,50 gulden. Van Dorp maakt bekend dat over het eerste halfjaar een negen procent hogere winst is geboekt van 2,56 gulden per aandeel, tegen 2,44 over dezelfde periode vorig jaar.

Over de tweede helft van dit jaar verwacht Van Dorp een minstens gelijk resultaat als in dezelfde periode in 1990. Van Dorp boekte in de tweede helft van vorig jaar een winst van 2,5 miljoen gulden, zodat de winst dit zou kunnen uitkomen op 5,2 miljoen gulden, tegen vijf miljoen vorig jaar.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren iets lager. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 6,94 punten lager op 2.9998,43. Het breder samengestelde Nasaq gemiddelde, dat dinsdag en woensdag steeg naar recordhoogte, moest ook terrein prijsgeven. Het ontbreken van een duidelijke trend in New York wijst volgens analisten op grote verwarring bij beleggers, vooral over de vraag hoe krachtig het herstel van de Amerikaanse economie zal zijn.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde bewoog zich in de loop van de ochtend langzaam in positief terrein. Handelaren zeiden dat het aantal verkopen beperkt bleef. De aandelenomzetten namen toe als gevolg van wisselingen tussen sectoren. De graadmeter, die gisteren sloot op 2.617,2 punten, was omstreeks het middaguur ruim twee punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen waren verdeeld in een zeer dunne markt. Handelaren waren verdeeld in hun mening over over de renteverhoging door de Bundesbank. Sommigen beschouwden de lager dan verwachte verhoging als een terechte maatregel om de stijgende inflatie en dalende groei te bestrijden, terwijl anderen zich teleurgesteld toonden dat de rentetarieven niet verder waren verhoogd. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.654,29, was omstreeks het middaguur 0,5 punt hoger.

TOKIO In Tokio, dat ook lager sloot, waren de aandelenomzetten weer laag. Technische verkopen, zorgen over dalende bedrijfsresultaten en het afsluiten van posities voor het weekeinde drukten de koersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 204,31 punten lager op 22.814,37.